wtorek, 2 grudnia 2014

ZIEMNIACZANE KLUSKI Z BOCZKIEM, SKWARKAMI I TWAROGIEM



Składniki
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 - 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • jajko
  • ok 200 g boczku
  • ok 150 g słoniny
  • 1 cebula
  • 200 g twarogu
  • sól, pieprz
Przygotowanie
Ziemniaki obierzcie i zetrzyjcie na tarce lub zmiksujcie w blenderze. Następnie wylejcie masę na gazę i odciśnijcie nadmiar wody do osobnej miski. Na dnie osadzi się skrobia ziemniaczana - dodajcie ją do Waszych ziemniaczków. Jeszcze tylko jajko, mąkę pszenną i ziemniaczaną (potrzebna ilość mąki zależy od rodzaju ziemniaków, musicie ją więc regulować), sól i pieprz. Dobrze wymieszajcie. Masę (powinna być gęsta) rozłóżcie na desce i zsuwajcie nożem do wrzącej, dobrze osolonej wody. Gotujcie przez 3 - 4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Wyciągajcie łyżką cedzakową.
Słoninę, boczek i cebulę pokrójcie w kostkę. Na rozgrzanej patelni stopcie słoninę, Kiedy zacznie się rumienić dodajcie boczek, a po chwili cebulę. Ugotowane kluseczki podawajcie ze skwareczkami i twarogiem. Możecie wymieszać też wszystko w jednym garnku, wtedy ser zacznie się pysznie roztapiać.... To zdecydowanie jeden ze smaków naszego dzieciństwa, który towarzyszy nam do dziś.





6 komentarzy:

Lista zakupów.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...