wtorek, 9 grudnia 2014

MIGDAŁOWE BABECZKI Z CYNAMONEM


Tak. Te babeczki są naprawdę smaczne. 
Bez fałszywej skromności mogę napisać, że to jedne z lepszych, jakie pieczemy (choć oczywiście to kwestia sporna). Maślane, wilgotne, migdałowo-cynamonowe. Obok Czekoladowych babeczek , nasz faworyt na Świąteczny stół. 


Składniki
  • 5 białek 
  • 90 g mąki migdałowej
  • 170 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 150 g roztopionego, przestudzonego masła
  • 50 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cynamonu


Przygotowanie
Piekarnik nagrzejcie do 180 st z termoobiegiem, przygotujcie formę do pieczenia muffinek. 
Zmielone migdały wymieszajcie z cukrem pudrem, cynamonem i mąką. Białka ubijcie ze szczyptą soli na niezbyt sztywną masę. Do ubitego białka dodajcie roztopione i przestudzone masło oraz  suche składniki i delikatnie wymieszajcie.
Ciasto nakładajcie do foremek na muffinki do 2/3 wysokości.
Pieczcie około 18-20 minut lub do suchego patyczka.






Posiłkowałam się przepisem Katie Quinn Davies.
Korzenne przysmaki

2 komentarze:

  1. mąka migdałowa według mnie ma niepowtarzalny smak i wypieki z niej są rewelacyjne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, pyszności :) Pięknie musiały pachnieć :)

    OdpowiedzUsuń

Lista zakupów.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...