środa, 3 grudnia 2014

ŚLEDZIE W SOSIE JOGURTOWYM Z MAŚLANKĄ


Składniki
  • ok  300 g filetów śledziowych solonych lub marynowanych 
  • 200 ml jogurtu greckiego
  • 150 ml maślanki
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 cebula
  • 1 jabłko
  • 3 ogórki konserwowe
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • pieprz
  • sól (opcjonalnie)
Przygotowanie
Jeśli używacie śledzi solonych, namoczcie je wcześniej w mleku. My najbardziej lubimy ze śledziami marynowanymi , więc pomijamy tę czynność. Przygotowane filety pokrójcie na centymetrowe paski. Cebulę dowolnie, drobno, posiekajcie, podobnie obrane jabłko i ogórki konserwowe. Rybę układajcie na przemian z ogórkami, cebulą i jabłkiem, najlepiej w pojemniku, który będzie można zamknąć. Jogurt wymieszajcie z maślanką i majonezem. Doprawcie pieprzem, jeśli trzeba solą (przy filetach solonych uważajcie!), dodajcie liść laurowy i ziele angielskie. Sosem zalejcie przygotowane filety wraz z dodatkami. Wstawcie na 2 dni do lodówki.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Lista zakupów.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...