piątek, 12 grudnia 2014

KREM ORZECHOWO- CZEKOLADOWY DOMOWA "NUTELLA"


Tak naprawdę niewiele różnie się smakiem od tej "prawdziwej". Jest mniej słodka (ale zawsze możecie użyć innej czekolady lub większej ilości cukru), za to bardziej aromatyczna. Ku mojemu zaskoczeniu Oliwka stwierdziła, że smaczniejsza od tej "ze sklepu". I zdrowsza! Do ciast i ciasteczek, naleśników i kanapek. 
Dla mnie do jedzenia "ze słoika".

Składniki
  • 250 g dobrej, gorzkiej czekolady (możecie użyć też mlecznej)
  • ok 150 ml wody
  • 300 ml śmietanki kremówki 30 % 
  • 80 g cukru
  • 50 g masła
  • 50 g orzechów laskowych
  • opcjonalnie ziarna z 1 laski wanilii
Przygotowanie
Piekarnik nagrzejcie do 200 st. Na blachę wsypcie orzechy, prażcie je około 10 minut. Jeszcze ciepłe zawińcie w ściereczkę i pocierając o siebie usuńcie z orzechów skórki- nie musicie pozbyć się dokładnie wszystkich, ale im więcej, tym mniej goryczy w nich zostanie. Pozbawione skórek orzechy wrzućcie do blendera i miksujcie do momentu, aż orzechy zaczną wypuszczać olej i powstanie masło orzechowe (podobnie jak w przypadku tego masła orzechowego ). Odstawcie.
Do rondla wlejcie dwie łyżki wody i wsypcie cukier, wymieszajcie do momentu rozpuszczenia cukru.   Ustawcie rondel na niewielkim płomieniu i ugotujcie karmel- pozwólcie (bez mieszania) na gotowanie wody z cukrem do momentu aż zgęstnieje i zrobi się złocista. 
W czasie kiedy karmel będzie się gotował, do drugiego rondla wlejcie wodę, 200 ml śmietanki i wrzućcie połamaną czekoladę. Wymieszajcie. Kiedy czekolada roztopi się, gotujcie masę przez około 10 minut. Ugotowaną masę czekoladową połączcie z karmelem, wymieszajcie. Dodajcie resztę śmietanki, masło i masło orzechowe, dokładnie mieszajcie do momentu połączenia składników. Przełóżcie do słoików, wstawcie do schłodzenia do lodówki.
Gotowe.





Przepis odkryłam w świątecznym Kukbuku, ale przerobiłam :)

Słodki Prezent

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Lista zakupów.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...