środa, 15 stycznia 2014

BUŁECZKI DO HAMBURGERÓW


Prawdziwe slow food- hamburgery w bułce własnej roboty. Tak naprawdę do tych bułek nie potrzeba nawet mięsa- każdy dodatek smakuje w niej bardzo dobrze. To nie typowa kajzerka, smakuje trochę jak maślana bułeczka, przepyszna nawet z samym masłem. Miękka, pulchna, ale nie "watowata".
 Nie potrafię jej odmówić.

Składniki
2,5 szkl mąki pszennej
1/3 szkl mleka w proszku
1 jajo
1 łyżeczka suszonych drożdży 
3/4 szkl ciepłej wody
1,5 łyżki cukru
1 łyżeczka soli
2 łyżki masła

1 żółtko
1 łyżka mleka
ziarna sezamu

Przygotowanie
Masło rozpuśćcie i ostudzcie. Ciepłą wodę zmieszajcie z mlekiem w proszku,masłem, cukrem i drożdżami, wymieszajcie wszystko i zostawcie na mniej więcej 10 minut. Po tym czasie dodajcie sól, jajo i mniej więcej połowę mąki, wyrabiajcie ciasto dodając powoli pozostałą mąkę- będzie gotowe, gdy przestanie kleić się do dłoni, będzie miękkie i elastyczne.  Przykryjcie i pozostawcie do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Po godzinie podzielcie ciasto na 8 części. Z każdej części uformujcie kulę, spłaszczcie ją dłońmi i ułóżcie na wcześniej przygotowanej blasze  wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryjcie ściereczką i zostawcie jeszcze na 45 min- 1 godz.
Piekarnik nagrzejcie do 200 st. Żółtko rozmieszajcie z mlekiem- smarujcie tak przygotowanym płynem wyrośnięte już bułeczki, posypcie ziarnami sezamu.  Pieczcie około 12-15 minut.




Przepis Marthy Stewart

8 komentarzy:

  1. Aż nabrałam ochoty na zrobienie hamburgerów z własnoręcznie zrobionymi bułeczkami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dopiero niedawno odważyłam się piec pieczywo i muszę powiedzieć, że sprawia mi to ogromną przyjemność - te bułeczki wyglądają tak apetycznie, że muszę koniecznie wypróbować Twój przepis!

    OdpowiedzUsuń

Lista zakupów.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...