poniedziałek, 13 stycznia 2014

DROŻDŻOWE BUŁECZKI Z CZEKOLADĄ


Nie wierzyłam własnym oczom. Zaczął padać śnieg. 
U nas. 
Nie-do-wiary. 
Nawet w momentach, w których cała Polska tonęła pod śniegiem, my śnieg oglądaliśmy w Wiadomościach. 
A teraz u nas pada!
Dzieci w oknach, "mamusiu, pójdziemy na sanki!".
Przestało. Oczywiście. Spadły jakieś trzy płatki, stopniały zanim doleciały do ziemi.
Ale zimowy klimat pozostał, zrobiliśmy więc drożdżowe bułeczki z czekoladą.
Przepyszne, dokładnie takie, jakie piekła nasza babcia - dozwolona oczywiście jest też wersja z marmoladą, dżemem, powidłami itp…
(Możecie je upiec także bez zimowego nastroju ;) )

Składniki
500 g mąki pszennej
1 saszetka suszonych drożdży (lub ok 20 g świeżych)
1 jajo
200 ml mleka
100 g cukru
50 g masła
szczypta soli 

mascarpone
słodkie kakao

mleko do posmarowania bułeczek
cukier puder

Przygotowanie
Podgrzejcie mleko (nie zagotujcie) i rozpuśćcie w nim masło. Jajo ubijcie z cukrem. Mąkę przesiejcie, dodajcie do niej sól i drożdże, wymieszajcie. Do mąki dodajcie jajo z cukrem, wymieszajcie, następnie powoli wlewajcie mleko z masłem. Połączcie wszystko i zagniećcie ciasto. 
Przykryjcie ściereczką i odstawcie do wyrośnięcia na minimum 2 godziny. W tym czasie ubijcie mascarpone ze słodkim kakao- ilości nie podałam, bo oczywiście dodajcie kakao wedle uznania.
Wyrośnięte ciasto podzielcie na około 15-18 części. Każdą z nich lekko rozpłaszczcie w dłoniach, nałóżcie do środka nadzienie, zlepcie brzegi. Bułeczki kładzcie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zlepioną częścią na spód, pamiętając o odstępach między bułeczkami. Odstawcie na około 30 min - niech jeszcze podrosną:). Po tym czasie posmarujcie bułeczki mlekiem.
Nagrzejcie piekarnik do 190 st i pieczcie około 15-20 min. 
Upieczone i ostudzone bułeczki posypcie cukrem pudrem.





Przepis pochodzi z bloga Liski

5 komentarzy:

Lista zakupów.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...