Nie możecie ich nie zrobić.
Ciasto jest bardzo puszyste, delikatne. Wyśmienite.
Dodatki są kwestią Waszej wyobrazni- możecie dowolnie kombinować- łączyć z sosami, serami, czym tylko chcecie. I na dodatek z tego (bardzo prostego) ciasta wychodzi przepyszna pizza.
Do roboty ;)
Składniki
ciasto:
500 g mąki pszennej
25 g drożdży
1,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
300 ml letniej wody
3 łyżki oliwy
dodatki dowolne
(u nas : ostry ser żółty, papryka, boczek, cukinia, chili, świeże zioła, oliwki)
Przygotowanie
Drożdże rozpuśćcie w ciepłej wodzie z dodatkiem łyżeczki cukru. Przesiejcie mąkę, zmieszajcie z solą. Dodajcie rozpuszczone drożdże i oliwę, zagniećcie ciasto. Odstawcie do wyrośnięcia tak, aby podwoiło swoją objętość.
W międzyczasie możecie przygotować nadzienie. My podsmażyliśmy plastry boczku. Na wytopionym z niego tłuszczu podsmażyliśmy pokrojoną w słupki cukinię, przyprawiliśmy. Paprykę opiekliśmy i ściągnęliśmy z niej skórkę, a następnie pokroiliśmy w paski. Chili drobno posiekaliśmy.
Wyrośnięte ciasto rozwałkujcie na grubość około 0,5 cm. Ułóżcie na nim boczek, cukinię, paprykę, chili itp. Posypcie serem żółtym i ziołami . Zwińcie ciasto jak na roladę. Odstawcie do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Po godzinie pokrójcie roladę na około 2 cm plastry. Każdy plaster- ślimaczek ułóżcie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia pamiętając o zachowaniu odstępów. Pozwólcie im jeszcze wyrosnąć przez kolejną godzinę.
Nagrzejcie piekarnik (bez termoobiegu) do 180 st. Ślimaczki posypcie startym serem żółtym. Pieczcie przez 12-15 minut. Wyciągnięte ślimaczki powinny być jeszcze mięciutkie:)
chyba podkradne... trzeba w koncu cos w weekend upichcic ;)
OdpowiedzUsuńlubię weekendowe pichcenie…;). jakieś takie jest… spokojniejsze…?;)
Usuń