Jedna z naszych najlepszych przekąsek na spotkania z przyjaciółmi. Wytrawne, serowe, są również świetnym dodatkiem do obiadu. Wbrew pozorom zrobienie ich wcale nie jest trudne (bardzo ułatwia nam sprawę praca z mikserem). Problemem jest tylko to, że znikają zbyt szybko- zawsze jest ich za mało.
Składniki
1 szkl (250 ml) wody
200 g mąki
100 g masła
200 g sera żółtego (najlepiej Gruyere, ale nadają się też inne gatunki)
6 jaj + jedno do smarowania
pół łyżeczki soli
Przygotowanie
Mąkę przesiejcie, zetrzyjcie na tarce ser żółty, piekarnik nagrzejcie do 200 st, wyłóżcie blachę do pieczenia papierem. Wodę wlejcie do rondelka, dodajcie sól i masło, zagotujcie. Zdejmijcie z ognia, cały czas energicznie mieszając dodajcie mąkę. Zmniejszcie nieco płomień palnika, ponownie ustawcie rondelek na ogniu i przez około 2 minuty mocno mieszajcie gęstniejące ciasto, będzie lekko przywierało do dna, ale tym się nie przejmujcie.
Wyłączcie płomień palnika. Do ciasta wbijajcie po jednym jaju i cały czas mieszajcie- możecie oczywiście wspomóc się mikserem z końcówką do gęstych ciast ("świderek")- ta metoda jest mniej męcząca. Dodajcie starty ser żółty, trochę pozostawiając do posypania na wierzchu. Teraz dokładnie wymieszajcie całość- ciasto na ptysie gotowe. Nakładajcie na przygotowaną blachę po jednej łyżce, pamiętając o tym, że ptysie sporo urosną. Posmarujcie rozmąconym jajem i posypcie z wierzchu pozostałym serem żółtym. Pieczcie około 20 minut, do czasu zarumienienia.
świetny pomysł, pysznie wyglądają:)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńŚwietne kule! Lubię ptysiowe ale zabawy przy robieniu takich ptysiów pewnie było sporo ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
ale ile pozniej podczas jedzenie;)
UsuńUwielbiam kuchnię francuską, ostatnio przeglądam namiętnie "Francuskiego szefa kuchni" Julii Child, polecam:)
OdpowiedzUsuńTak, racja, też ją mamy, obłędna:)
Usuń