czwartek, 23 stycznia 2014

CHACZAPURI czyli CHLEBEK Z SEREM


Nie znam Gruzji "osobiście"
(a bardzo chciałabym poznać).
Po lekturze "Gaumardżos!" zaczęłam wertować także inne pozycje na ten temat i przepadłam. Czekam na pierwszy wolny czas, aby poznać z bliska te wszystkie bliskie już memu sercu miejsca, historie i krajobrazy.
Póki co, czas na chaczapuri czyli "chlebek" z serami.

Składniki
ciasto:
350 g mąki pszennej
250 g jogurtu naturalnego
1 jajo
25 g masła
1 łyżeczka sody oczyszczonej
0,5 łyżeczki soli

nadzienie:
100 g ricotty
200 g fety
1 mozzarella
kilka łyżek startego parmezanu (opcjonalnie)
trochę gorgonzoli (opcjonalnie)
1 jajo

Przygotowanie
Ciasto robi się bardzo szybko- możemy zrobić je jako jeden placek albo kilka małych placuszków. Najpierw jednak trzeba je zagnieść. Wymieszajcie jogurt z jajem i miękkim masłem. Powoli dodawajcie przesianą mąkę cały czas zagniatając ciasto, róbcie to do momentu, aż zacznie odchodzić od ścianek. Oprószcie sodą oczyszczoną i solą i zagniećcie jeszcze raz. Odstawcie na pół godziny aby odpoczęło.
W tym czasie nagrzejcie piekarnik do 220 st. (placki będziemy kłaść na rozgrzaną blachę).
Przygotujcie nadzienie. Zmieszajcie fetę, ricottę i mozzarellę z jajem na gładką masę. 
Ciasto podzielcie na dwie części. Rozwałkujcie obie na koło na blacie grubo wysypanym mąką. Teraz możecie zrobić albo dwa placuszki (lub więcej) - w tym celu na rozwałkowanym cieście wyłóżcie trochę masy serowej, dodajcie parmezanu i pokruszonej gorgonzoli, zawińcie ją jak sakiewkę i rozpłaszczcie dłonią na placek (podobnie postąpcie z resztą ciasta). Możecie też zrobić jeden duży placek - na pierwszy nałóżcie nadzienie pozostawiając margines z boku, na wierzch masy serowej dodajcie parmezan i gorgonzolę, przykryjcie drugim plackiem i mocno dociśnijcie boki. Połóżcie placek/placki na rozgrzaną blachę i pieczcie około 10 (małe) do 15 (duże) minut. Jeszcze ciepłe pokrójcie na kawałki. Chaczapuri podaje się często jako dodatek do potraw.
Nadzienie możecie zrobić także z twarogu albo dowolnego innego sera.
Tak smakuje Gruzja?



 Przepis z książki "Nigella Ucztuje"

5 komentarzy:

  1. bardzo lubię chaczapuri:D:) świetne Ci wyszło:D

    OdpowiedzUsuń
  2. to jest pyszne!!!!! ja co prawda robilam z twarogiem, bylo cudowne!!! I do tego kolorowe warzywa... mhm

    http://bastalena.blogspot.no/2014/01/z-dalekich-wypraw-2-po-prostu-wez-duzo.html

    pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tyle razy o tym słyszałam, ale jakoś nigdy się nie zainteresowałam co to dokładnie i jak zrobić, a taki chlebek z serowym wnętrzem to zdecydowanie moje klimaty! Muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda smakowicie, muszę wypróbować:) Do tego czacza i, bynajmniej, nie mam na myśli tańca;)

    OdpowiedzUsuń

Lista zakupów.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...