wtorek, 14 stycznia 2014

WARZYWA ZAPIEKANE POD BESZAMELEM Z SERAMI


Nie powinnam pisać do tego komentarza, bo zupełnie nie potrzeba. Kto próbował, ten wie, kto nie próbował, musi spróbować- najlepiej jeszcze dziś. Tę zapiekankę uwielbiamy w każdej wariacji i do wszystkiego.
Szanowni Państwo, zapraszamy na Warzywa Pod Beszamelem.

Składniki
brokuły
cukinie
(dowolne inne warzywa)
ok 3 ząbków czosnku
masło (do smażenia klarowane)
sól, pieprz
sery ( u nas dziś brie i rolada ustrzycka)
beszamel:
50 g mąki pszennej
50 g masła
niecały litr mleka
świeżo starta gałka muszkatołowa
sól, pieprz

Przygotowanie
Sos beszamelowy zróbcie  z tego przepisu. Brokuły umyjcie, podzielcie na różyczki i ugotujcie (najlepiej na parze), ale tak, aby pozostały jędrne. Czosnek obierzcie, drobno pokrójcie, cukinię umyjcie i pokrójcie w plastry. Na patelni rozgrzejcie masło, lekko podsmażcie czosnek i dorzućcie cukinię, wymieszajcie. Wszystko smażcie ok 3-4 minut. Przygotujcie formę do zapiekania, nasmarujcie ją masłem, piekarnik nagrzejcie do około 190-200 st. W formie dowolnie ułóżcie warzywa, zalejcie całość sosem beszamelowym i poukładajcie na wierzchu kawałki serów  (świetnie sprawdza się tu feta i sery z niebieską pleśnią). Zapiekajcie około 15-20 minut.


2 komentarze:

  1. Świetny pomysł na obiad - proste, sycące danie - a przy tym jak ładnie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń

Lista zakupów.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...