wtorek, 21 stycznia 2014

MAKARON W SOSIE ALFREDO


 Obiad musiał być dziś bardzo szybki- nie mogliśmy pozwolić, aby śnieg stopniał bez ochrzczenia go. 
Wybór był prosty. 
Przepyszny, najprostszy makaron.
I na śnieg.

Składniki
500 g makaronu (mieliśmy w domu spaghetti, ale świetnie sprawdza się tu fettuccine)
100 g masła
1,5 szkl śmietany kremówki
1,5 szkl świeżo startego parmezanu
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz

Przygotowanie
Ugotujcie makaron. W czasie kiedy będzie się gotował rozpuśćcie masło. Dolejcie do niego śmietanę, wsypcie starty parmezan i dokładnie wymieszajcie, przyprawcie solą i pieprzem. Kiedy składniki dokładnie się połączą dosypcie posiekana natkę pietruszki.
Ugotowany makaron odcedzcie i przełóżcie z powrotem do garnka. Wlejcie sos, dokładnie wymieszajcie, sos powinien dokładnie okleić makaron. Podawajcie natychmiast.
Makaron w sosie alfredo może oczywiście stanowić i stanowi samodzielne danie, ale my czasem jemy go razem z kawałkiem mięsa i sałatką. 


5 komentarzy:

  1. Lovciam makaron <3
    Maslo, kremowka.. kurdesz troche kalorii to ma :P Ale jakich pyyysznych kalorii :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. co prawda to prawda… ale co tam kalorie kiedy zycie takie krotkie;)

      Usuń
  2. Jest makaron...jest parmezan...to smakowity obiadek dla mnie:))

    OdpowiedzUsuń

Lista zakupów.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...