Pyszna, aromatyczna, z lekkim posmakiem goryczki. Bardzo długo zbierałam się, żeby ją zrobić. Wciąż planowałam, ale zwykle "coś" wypadało. Zmotywował mnie nowy numer "Kuchni"- tam cały dział został poświęcony pięknym pomarańczom. Oni mogą, dlaczego więc ja nie miałabym zrobić?
Zrobiłam. Pożałowałam, że tak pózno, choć zdaję sobie sprawę, że nie każdy by pożałował. Mamusia powiedziała: "paskudztwo". Mało motywujące, ale podziękowałam;)
Składniki
7 dużych pomarańczy
2 szklanki cukru trzcinowego
sok z połowy cytryny
1 l wody
2 łyżki koniaku
Przygotowanie
Pomarańcze i cytryny bardzo dokładnie wyszorujcie i sparzcie. Cieniutko obierzcie ze skórki (bez albedo), którą pózniej pokrójcie w bardzo cienkie paseczki. Obierzcie pozostałą część pomarańczy z albedo, czyli białej części spod skórki- najlepiej ją wyrzucić-jest odpowiedzialna za gorzki posmak (choć niektórzy robią marmoladę właśnie z tą białą częścią). Miąższ pomarańczy pokrójcie na drobne kawałki (jeśli mają dużo pestek wybierzcie je i umieśćcie w "woreczku" z gazy). Wszystko, łącznie z woreczkiem z pestkami umieśćcie w rondelku, zalejcie wodą i doprowadzcie do wrzenia. Zmniejszcie ogień i gotujcie przez około 30 min. Wyłączcie gaz i odstawcie do następnego dnia. Następnego dnia znów doprowadzcie do wrzenia, dodajcie cukier,sok z połowy cytryny, wymieszajcie wszystko do rozpuszczenia cukru i gotujcie bez przykrycia przez około 3-4 godziny. Wyciągnijcie woreczek z pestkami. Jeżeli konfitura jest zbyt rzadka pogotujcie do momentu osiągnięcia przez nią pożądanej konsystencji. Tuż przed końcem gotowania dodajcie koniak. Nakładajcie do wyparzonych słoików. Nie wymaga pasteryzacji.
Przekonalas mnie. Tez zrobie,poki czas pomaranczy.
OdpowiedzUsuńmusi być pyszna:) świetny pomysł:)
OdpowiedzUsuńJak długo taki dzem może stać bez pasteryzacji?
OdpowiedzUsuńTyle samo, ile z pasteryzacja. Konserwantem jest cukier, wystarczy nakladac goracy dzem do wyparzonych sloikow i zakrecac :)
Usuń