piątek, 17 stycznia 2014

SYROP CYNAMONOWY


Piękna Skandynawia nauczyła nas picia kawy z cynamonem. Przepyszna, aromatyczna, rozgrzewająca… Tylko te fusy… Świetnym rozwiązaniem są syropy smakowe, ale za "gotowymi" nie przepadam. Nie pozostało mi więc nic innego, jak zrobić samej syrop cynamonowy. Do kawy, herbaty, kremów i ciast.
 Własny, pyszny i piękny. 

Składniki
0,75 l wody
1,5 szkl brązowego cukru 
5 lasek cynamonu

Przygotowanie
Przygotowanie jest banalne. Zagotujcie wodę z laskami cynamonu i pozwólcie tak jej się gotować na małym ogniu przez mniej więcej 15 minut. Po tym czasie dodajcie cukier i gotujcie następny kwadrans.   Płyn nieco się zredukuje i zostanie około 0,5 l syropu. Gotowy. Przelejcie do zamykanej buteleczki, możecie też wrzucić do środka kilka kawałków cynamonu- z upływem czasu syrop będzie stawał się dzięki temu jeszcze bardziej aromatyczny. 
Idealny na prezent dla maniaka cynamonowych słodyczy. 
I kogoś, kto doceni rękodzieło :)



Domowy Wyrób

7 komentarzy:

Lista zakupów.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...