Piękna Skandynawia nauczyła nas picia kawy z cynamonem. Przepyszna, aromatyczna, rozgrzewająca… Tylko te fusy… Świetnym rozwiązaniem są syropy smakowe, ale za "gotowymi" nie przepadam. Nie pozostało mi więc nic innego, jak zrobić samej syrop cynamonowy. Do kawy, herbaty, kremów i ciast.
Własny, pyszny i piękny.
Własny, pyszny i piękny.
Składniki
0,75 l wody
1,5 szkl brązowego cukru
5 lasek cynamonu
Przygotowanie
Przygotowanie jest banalne. Zagotujcie wodę z laskami cynamonu i pozwólcie tak jej się gotować na małym ogniu przez mniej więcej 15 minut. Po tym czasie dodajcie cukier i gotujcie następny kwadrans. Płyn nieco się zredukuje i zostanie około 0,5 l syropu. Gotowy. Przelejcie do zamykanej buteleczki, możecie też wrzucić do środka kilka kawałków cynamonu- z upływem czasu syrop będzie stawał się dzięki temu jeszcze bardziej aromatyczny.
Idealny na prezent dla maniaka cynamonowych słodyczy.
I kogoś, kto doceni rękodzieło :)
Wygląda świetnie :) Muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie:)
Usuńfantastyczny pomysł :)
OdpowiedzUsuń:)
Usuń;)
OdpowiedzUsuńSuper, na pewno skorzystam z przepisu
OdpowiedzUsuń