czwartek, 10 października 2013

NAJLEPSZE NALEŚNIKI


Lubimy naleśniki i robimy je dosyć często, jak pewnie zdecydowana większość rodzin nie tylko w Polsce. Testowałam już naprawdę wiele przepisów, czasami robiłam "na oko". Wychodziło...różnie. Zwykle smacznie, mniej lub bardziej. Tak było do czasu aż natrafiłam na przepis Julii Child. Z czystym sumieniem mogę napisać, że jest to najlepszy przepis na ciasto naleśnikowe, jaki kiedykolwiek stosowałam, wychodzą z niego najlepsze naleśniki- maślane, delikatne, cieniutkie. Przepis bezkonkurencyjny.  
Do stosowania z każdym nadzieniem- wytrawnie i na słodko. Sukcesywnie będziemy umieszczać nasze wariacje na temat tych naleśników.Tym razem- czysty przepis.

Składniki
1  szklanka mąki pszennej
3 duże jaja
3 łyżki stopionego masła
2/3 szklanki zimnej wody
2/3 szklanki zimnego mleka
1/4 łyżeczki soli
ewentualnie trochę masła do smażenia

Przygotowanie
Zmiksujcie wszystkie składniki na gładką masę lub rozmieszajcie je trzepaczką. Powstałe ciasto na przynajmniej 30 minut wstawcie do lodówki- naleśniki będą delikatniejsze, kiedy cząsteczki mąki wchłoną płyn. Smażcie na mocno rozgrzanej patelni, możecie natłuścić ją masłem, ale my najczęściej smażymy bez dodatkowego tłuszczu. Takie naleśniki możecie przechowywać do 2 dni w lodówce albo mrozić. A podawać- z czym tylko wymarzycie.
Na zdjęciach poniżej naleśniki z czereśniami w syropie i bitą śmietaną ubitą z mascarpone, polane odrobiną kwaśnej śmietany, z kakao i prażonymi płatkami migdałów.

Przepis pochodzi z książki "Gotuj z Julią" Julii Child





11 komentarzy:

  1. Najlepsze naleśniki wychodzą, jak się je smaży z siostrzyczką! Prawda...?:):)::)

    OdpowiedzUsuń
  2. SWIETNY PRZEPIS NA CIASTO NALESNIKOWE! Dziekuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziekuje!!! To najlepszy z mozliwych przepisow ! Polecam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nawet nie wiesz jak się cieszę, że się spodobał. Ja też uważam, że jest najlepszy:). Pozdrawiamy cieplutko:)

      Usuń
  4. Pyszne :) tylko dlaczego wyszly mi suche naookolo :)aż końcówki odpadały :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moze byly zbyt dlugo smazone?:) Cieplo pozdrawiamy.

      Usuń
  5. A dziekuję za podpowiedź :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyszły wspaniałe,nie to co na proszku do pieczenia.Dodałem tylko odrobinę gałki muszkatołowej.Dziekuję za przepis i polecam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszymy, że smakowały! Pozdrawiamy.

      Usuń

Lista zakupów.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...