wtorek, 22 października 2013

PLACEK Z KURCZAKIEM I PORAMI


Za każdym razem, kiedy przygotowuję coś z gotowego ciasta francuskiego czuję wyrzuty sumienia. Trochę idę przecież na łatwiznę... I za każdym razem obiecuję sobie, że następnym razem zrobię już to ciasto sama. Do następnego razu. Pózniej znów zasłaniając się brakiem czasu, kupuję "gotowca", solennie przyrzekając, że to ostatni raz... 
Na pewno zdam Wam dokładną relację, kiedy już nadejdzie TEN dzień. Dziś jednak dzień jest zwykły, więc i ciasto francuskie gotowe.
( Ale gotowego kruchego nie kupię na pewno. Przysięgam! ;) )

Składniki
opakowanie ciasta francuskiego
ok 1 kg mięsa z udek kurczaka
1 kiełbasa polska
2 marchewki
2 pory
1 cukinia
2-3 łodygi selera naciowego

1 łyżka mąki
1 kieliszek białego wina 
1 kieliszek wody
1 kieliszek( lub wiecej) mleka
sól, pieprz
garść świeżego tymianku
masło
1 jajo (opcjonalnie)

Przygotowanie
W głębokim rondlu na maśle przysmażcie pokrojonego kurczaka i kawałki kiełbasy polskiej, dodajcie do tego pokrojone: pory, łodygi selera, cukinię i marchew, posypcie tymiankiem i duście około 15 minut pod przykryciem. Odstawcie rondel na bok, wsypcie mąkę i trochę pomieszajcie, niech mąka się rozpuści. Wstawcie znów na palnik, dolejcie wino, wodę i mleko ( cóż za mieszanka ! ;) ), dodajcie trochę soli i pieprzu i gotujcie na wolnym ogniu około 30 minut- gotowe będzie, kiedy kurczak będzie bardzo miękki. Przyprawcie jeszcze do smaku.Potrawka z kurczaka gotowa ;).
Teraz nagrzejcie piekarnik do około 220 st. Przygotujcie formę do zapiekania, przełóżcie tam potrawkę. Ciasto złóżcie, rozwałkujcie do wielkości formy i przykryjcie nim potrawkę naciskając brzegi, możecie też posmarować ciasto rozmąconym jajem- wtedy wierzch pięknie się zrumieni.
 Piec powinniście około 30 minut, po wierzchu zobaczycie, czy placek jest już gotowy.
( o ile łatwiej jest z gotowym ciastem, prawda ? ;) )







6 komentarzy:

  1. podobnego plaka robil Jamie Olivier ;) wygląda swietnie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No jak J.O. robił, to musi być pyszny;)

      Usuń
  2. A ja nie mam wyrzutów sumienia. Bo na te ilości jakie my zużywamy ciasta francuskiego to się nawet nie opłaca robić. A to fajna opcja na szybkie danie, przekąske, słodycz... Dzięki temu gotowemu rozwiązaniu.
    Twój placek wygląda super :)

    OdpowiedzUsuń

Lista zakupów.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...