piątek, 18 października 2013

ŁOSOŚ MARYNOWANY

Norwegia nauczyła nas jednego: kochać łososia zawsze i wszędzie;) kochamy go więc całym sercem i próbujemy ciągle na nowo. Dziś pierwszy raz na surowo i powiem Wam szczerze: już wiem, że nie będę potrafiła bez niego żyć. Jak dla mnie uzależniający, jednak mam ochotę spróbować go także na inne sposoby.


Składniki
kawałek surowego łososia
koper
ząbek czosnku
ocet balsamiczny
sok z cytryny
oliwa z oliwek
sól, pieprz kolorowy

Przygotowanie
Łososia pokrójcie na bardzo cienkie plastry, sprawdźcie czy na pewno nie ma ości, jeśli są, wyciągnijcie je. Weźcie głębokie naczynie i wlejcie do niego po łyżce oliwy z oliwek, octu balsamicznego i soku z cytryny. Ułóżcie plastry łososia tak, aby na siebie nie nachodziły. Znowu wlejcie po łyżce oliwy, octu i soku, połóżcie kilka cienkich plasterków czosnku, wsypcie pokrojonego drobno kopru, posypcie solą i pieprzem. Teraz możecie ułożyć kolejną warstwę ryby. Powtarzajcie czynności dopóki ryba się nie skończy. Zawińcie naczynie folią i zostawcie w lodówce na 10 minut. Ja łososia uwielbiam w towarzystwie serka chrzanowego i kiełków. Smakuje wyśmienicie na grzance z ciabatty. Spróbujcie koniecznie!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Lista zakupów.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...