czwartek, 5 września 2013

CIABATTA




 Nie wiem jak Wy, ale my naprawdę przepadamy za ciabattą. Nie wiem już sama czy to bardziej przez swe pochodzenie czy ze względu na smak, ale stając w szranki z bagietką, ciabatta wygrywa w przedbiegach. Ten przepis jest idealny, choć ma też mały minus: łatwy do przyrządzenia, ale rozciągnięty nieco w czasie. Nie wystraszcie się przepisu, jest naprawdę bardzo prosty. I jeszcze jedno: zacznijcie koniecznie dziś. Warto.

P.S. Dziewczynki, na kanapeczki do pracy idealne;)

Składniki
2,5 szklanki mąki pszennej (najlepiej chlebowej)
0,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
1,5 łyżeczki suchych drożdży
1 i 2/3 szklanki letniej wody
0,5 łyżeczki miodu
3 łyżki mleka
1 czubata łyżeczka soli
oliwa, 1 łyżka + do natłuszczenia formy
opcjonalnie suszone zioła, siemię lniane

Przygotowanie
Robimy zaczyn: połowę drożdży rozpuszczamy w ciepłym mleku z dodatkiem miodu. Wsypujemy 1 szklankę zwykłej mąki, mieszamy i odstawiamy ( najlepiej w jakieś ciepłe miejsce) na 12 godzin. Po tym czasie rozpuszczamy w letniej wodzie pozostałe drożdże, dodajemy łyżkę oliwy (ja dałam czosnkową) i wlewamy wszystko do zaczynu. Dosypujemy resztę mąki i sól, jeśli chcecie także zioła, siemię lub inne dodatki. Teraz czas na 15 minutowe wyrabianie- ciasto będzie stosunkowo rzadkie, więc możecie użyć miksera z końcówką hak lub zrobić to ręcznie. Ciasto powinno być pulchne i gładkie. Teraz nakrywamy wszystko i czekamy około 4 godzin aż wyrośnie. Natłuśćcie formy (ja też używam do tego często oliwy czosnkowej)- mnie najlepiej odpowiadają tradycyjne keksówki ( dwie), ale możecie użyć innych, dowolnych, w zależności od kształtu chlebka jaki chcecie uzyskać, możecie również uformować kwadratowe bułeczki. Przełóżcie ciasto do formy, zostawcie jeszcze na pół godziny do wyrośnięcia. Rozgrzejcie piekarnik do 220 st i pieczcie 30 minut. To wszystko.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Lista zakupów.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...