piątek, 6 września 2013

FRYTKI INACZEJ


Tak, tak. Tłuste, niezdrowe, niemodne, niesmaczne. Kiedyś usłyszałam nawet, że "dla plebsu". Frytki. Mocno kontrowersyjne. A jednak czy znacie kogoś, kto chociażby ukradkiem nie zajadał się nimi? No bo jak tu nie kochać złocistych, chrupiących na zewnątrz i mięciutkich w środeczku, tłustych, tłuściutkich fryteczek...? No właśnie, jak...? Od kiedy dowiedziałam się z czego naprawdę przyrządza się ten przysmak staram się jeść je okazjonalnie. Chyba,że robimy je sami w domu- możemy wtedy zaszaleć. 
Koniecznie ich spróbujcie i szalejcie z nami ;)

Składniki
ziemniaki (oczywiście ilość dowolna)
oliwa
masło
starty ser ( najlepszy owczy pecorino romano ale może być także parmezan- do 1 kg ziemniaków ok 2 szkl sera)
suszone zioła, słodka papryka
natka pietruszki
sól, pieprz

Przygotowanie
Ziemniaki umyjcie, obierzcie i pokrójcie na frytki. Pokrojone zanurzcie w zimnej wodzie, aby wypłukać z nich jak najwięcej skrobi (będą wówczas bardziej chrupiące). Osuszcie. Piekarnik rozgrzejcie do 200 st. Przygotujcie brytfankę, jedną albo więcej- w zależności od ilości ziemniaków. Nasmarujcie ją oliwą i połóżcie na niej frytki. Posypcie ziołami,słodką papryką, następnie startym serem i natką pietruszki. Na górze rozłóżcie kawałeczki masła. Teraz włóżcie do piekarnika i pieczcie aż osiągną złoty kolor, zwykle ok 40 min. 
Po upieczeniu posypcie solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Całkiem znośne, prawda ? ;)






2 komentarze:

  1. Frytek z parmezanem jeszcze nie próbowałam... Muszę nadrobić! Fakt - mało gdzie można dostać frytki ręcznie robione z ziemniaków, świeżo usmażone, a nie wysypane z mrożonki do starego oleju... Dlatego jeżeli frytki - to wyłącznie w domu!

    OdpowiedzUsuń
  2. No właśnie.Szkoda nas na paskudztwa;) Jestem pewna, ze zostaniesz fanka tych z parmezanem. Pozdrawiamy serdecznie.

    OdpowiedzUsuń

Lista zakupów.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...