sobota, 14 września 2013

CROSTATA ZE ŚLIWKAMI I KOZIM SEREM



Bardzo lubię śliwki. Nie skłamię, jeśli napiszę, że czekam na nie cały rok. Lubię je w każdej postaci, surowe, wysmażone, lekko podgrzane. I nie ma tutaj znaczenia czy to aby na pewno węgierka - wydaje mi się, że im kwaśniejsze, tym chętniej po nie sięgam.  Poza tym nieodłącznie kojarzą się z jesienią, a po letnich upałach ( których szczerze nie znoszę), wytchnienie także w kuchni jest mile widziane :)
Kiedy więc znalazłam przepis na to ciasto, wiedziałam,że zrobię je od razu. Oczywiście trochę po swojemu;). Wiem już też, że bardzo często zagości na naszym stole- w różnych wersjach, wkrótce uraczymy Was też wersją wytrawną:)

Składniki
na ciasto:
150 g mąki 
50 g kaszy manny
100 g zimnego masła
3-4 łyżki zimnej wody
na nadzienie:
500 g śliwek
3-4 łyżki powideł śliwkowych ( u mnie czekoladowych, dokładnie tych )
2 łyżki płatków migdałowych
50 g łagodnego, twardego serka koziego
3 łyżki brązowego cukru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka zmielonych migdałów

Przygotowanie
Zróbmy najpierw ciasto: przesianą mąkę wymieszajcie z kaszą i bardzo zimnym masłem do powstania "grudek". Teraz dodajcie zimną wodę, mi wystarczyły 3 łyżki, i zagniećcie ciasto. Owińcie je folią i na 30 minut wstawcie do lodówki. Po tym czasie rozwałkujcie ciasto do dużego prostokąta, złóżcie na pół i znów rozwałkujcie, jeszcze raz i jeszcze raz:). Wystarczy. Teraz znów na kwadrans do lodówki.
Nagrzejcie piekarnik do 220 st. W tym czasie przygotujcie nadzienie. Śliwki umyjcie, usuńcie pestki i podzielcie na połówki. Wymieszajcie z sokiem z cytryny i 2 łyżkami cukru. Teraz wyciągnijcie ciasto z lodówki, rozwałkujcie jeszcze raz, tym razem na okragły placek, i schłódzcie jeszcze 5 minut. Na wyciągniętym z lodówki cieście rozsmarujcie powidła, pamietajac o tym, żeby zachować kilkucentymetrowy (u mnie ok 4-5 cm), wolny pasek dookoła krawędzi. Na powidła wysypujemy przygotowane śliwki, posypujemy migdałami i kawałkami koziego sera. Brzegi ciasta zaginamy nad nadzieniem i całość posypujemy pozostałym cukrem wymieszanym ze zmielonymi migdałami. Czas na pieczenie- włóżcie ciasto na kwadrans do nagrzanego piekarnika, po czym zmniejszcie temperaturę do 200 st i pieczcie jeszcze 20-25 minut. Po upieczeniu ciasto powinno kilka minut postać, ale najlepiej smakuje na gorąco. Podawajcie z creme fraiche albo z bitą śmietaną. 







1 komentarz:

  1. O tak,crostata ma wiele ,,twarzy ,, ,wszystko zależy od naszych upodobań ,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Lista zakupów.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...