środa, 11 września 2013

MAKARON Z PIECZONĄ DYNIĄ


Już z daleka kusiła nas swoją urodą. Wielka, piękna, pomarańczowa. Oliwka od razu powiedziała, że musimy ją mieć. Tymuś dodał (jak zwykle), że jest jak Słoneczko. Tylko co zrobić ze Słońcem w domu? Zaczęliśmy więc zabawę. Na pierwszy ogień poszedł nasz ukochany makaron. A co zrobimy z resztą?

Składniki
ok 700 g- 1 kg dyni
kilka ząbków czosnku ze skórą
dwie garście startego parmezanu
kilka gałazek świeżych ziół (rozmaryn, tymianek)
oliwa
sól, pieprz

Przygotowanie
Rozgrzejcie piekarnik do 200 st. W tym czasie umyjcie dynię i wydrążcie miąższ.  Kawałek, który pozostał wraz ze skórą pokrójcie w cienkie plasterki. Formę do pieczenia polejcie oliwą, posypcie solą i poukładajcie na niej dynię. Polejcie znów oliwą, obłóżcie ziołami i przekrojonymi na pół ząbkami czosnku. Posypcie solą i pieprzem i włóżcie do piekarnika do czasu, aż dynia zmięknie - u mnie zajęło to 20 min. Teraz obierzcie dynię ze skóry i zmiksujcie wraz z oliwą pozostałą w formie po pieczeniu. Przełóżcie powstałe puree do rondelka i gotujcie, aż osiągniecie pożądaną  przez Was konsystencję. W tym samym czasie zagotujcie wodę i ugotujcie makaron al dente- my wybraliśmy casarecce, ponieważ świetnie oblepiają się sosem. Wymieszajcie puree z makaronem i startym parmezanem- przyprawcie i podawajcie od razu. 
Lekkie i pyszne. 






 Na podstawie przepisu Gordona Ramsaya.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Lista zakupów.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...