czwartek, 26 września 2013

MARCHWIOWE GRATIN




Podejrzewam, że każdy z nas lubi gratin. To może niezupełnie "gratin" jest, bo parmezan sprawia,że to raczej graniczy z "gratin", ale pyszne pozostaje nadal.I zastanawiam się, które wybrałabym: "prawdziwe" ziemniaczane czy właśnie to, z marchewki. Można jeść je na przystawkę, ale dużo lepszym pomysłem jest podać jako dodatek do dania głównego. My jedliśmy je co prawda z "oklepanymi" polędwiczkami wieprzowymi, ale smakowało wyśmienicie. Myślę, że to jedno z dań, które powinniście zrobić- jestem pewna, że Wam zasmakuje.

Składniki
(na cztery porcje)
ok 4 dużych ( albo odpowiednio więcej mniejszych) marchewek
2 ząbki czosnku
masło
200 ml śmietany 30 %
ok 100 g świeżo startego parmezanu
sok z cytryny
trochę świeżego rozmarynu
sól, pieprz, cukier

Przygotowanie
Rozgrzejcie piekarnik do 160 st i przygotujcie cztery kokilki, wysmarujcie każdą z nich dokładnie połową ząbka czosnku i pózniej masłem. Umyjcie marchewki, obierzcie i pokrójcie w płatki (najlepiej obieraczką do warzyw). Wypełnijcie plastrami marchewki kokilki. Śmietanę zmieszajcie z przyprawami i odrobiną soku z cytryny i zalejcie nią marchewkę w kokilkach. Posypcie całość startym parmezanem i pieczcie około 15-20 minut. Udekorujcie rozmarynem- wspaniale się komponuje z marchewkowym gratin:)
My trochę przesadziliśmy z trzymaniem kokilek w piekarniku (się jakoś zagadałam), powinny być nieco jaśniejsze;)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Lista zakupów.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...