wtorek, 3 września 2013

RØMMEGRØT

Sporo już o nas wiecie. Miłość do Jamiego, Nigelli, włoskiej kuchni... Dziś pragniemy opowiedzieć Wam o miejscu, w którym kawałeczki naszych serc pozostaną na zawsze. Norwegia. Dla nas to jedyny kraj (poza naszym oczywiście), w którym w pełni można poczuć się jak w domu, ludzie są życzliwi, a widok za oknem zapiera dech w piersiach... A opowiemy Wam o nim za pośrednictwem RØMMEGRØTA - norweskiego specjału. Podają go po prostu wszędzie! Ma bardzo specyficzny smak, myślę, wiem, że jest wart poznania. Ponieważ rommegrota poznałyśmy w wersji "na oko", znalazłyśmy przepis z dokładnymi miarami, wypróbowałyśmy i oto on: smakuje wyśmienicie, spróbujcie sami.


Składniki
500 ml kwaśnej, tłustej śmietany (30%)
150 gram mąki
pół łyżeczki soli
500 ml mleka
cynamon
cukier
masło

Przygotowanie
Na początek śmietana, garnek, mały ogień i jakaś godzina cierpliwości. Od czasu do czasu zamieszajcie, śmietana musi powoli bulgotać i dojść do gładkiej konsystencji . Następnie odrobinę "podkręćcie" gaz, przesiejcie mąkę i powoli dosypujcie do śmietany, jednocześnie intensywnie mieszając. Na powierzchni musi wytrącić się żółty tłuszczyk, który należy odlać. Teraz możecie dolewać mleka. Powoli, ciągle mieszając, ponownie na małym ogniu. Dosypcie soli. Jeszcze chwile niech się pogotuje i gotowe! Powinien być naprawdę gęsty, o konsystencji kaszy manny. Posypcie teraz dużą ilością cukru i cynamonu. Powinno się podawać go z kawałeczkiem solonego masła na górze, jednak my uważamy, że dość kalorii w jednej porcji i rømmegrøta zajadamy bez dodatku masła. Obok talerzyk z dojrzewającymi wędlinami i mamy Norwegię na stole:)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Lista zakupów.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...