piątek, 20 września 2013

KUKURYDZIANA TARTA Z POMIDORAMI



Póki jeszcze trwa czas pomidorów;). Nie chcę nikogo namawiać, ale... Koniecznie zróbcie!



Składniki
na ciasto:
85 g mąki kukurydzianej
85 g mąki pszennej
100 g masła
1 łyżeczka cukru
1 łyżka octu winnego
0,5 łyżeczki soli
0,25 szkl zimnej wody
na nadzienie:
pomidory oczyszczone z pestek i pokrojone w plastry, dobrze, jeśli są wcześniej upieczone ( przez około 15 min, polane oliwą)
3 łyżki kukurydzy
kilka plastrów prosciutto lub innej szynki dojrzewającej
cebula
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
200 g sera żółtego
3 jaja
50 ml mleka
100 ml śmietany kremówki
100 ml kwaśnej śmietany (min 18 %)
sól, pieprz, cukier do smaku
sos chili lub ten
oliwa

Przygotowanie
Zacznijcie od zrobienia ciasta, ponieważ zabierze Wam to nieco więcej czasu;).
Rozcieńczcie ocet zimną wodą i włóżcie na chwilę do zamrażalnika. Zmieszajcie mąki z solą i cukrem, dodajcie zimne masło i szybko zmieszajcie tworząc "grudki" bądz "kruszonkę", jak to woli;). Teraz dolejcie wodę z octem i zagniećcie ciasto. Owińcie je teraz folią, spłaszczcie i włóżcie na 30 minut do lodówki. Po tym czasie rozwałkujcie ciasto (najlepiej między dwoma kawałkami folii) na cienki placek, włóżcie do formy do tarty, dociśnijcie spód i brzegi i znów na kwadrans do lodówki. Dobre schłodzenie ciasta zagwarantuje nam jego kruchość po upieczeniu. Rozgrzejcie piekarnik do 180 st. . Schłodzone ciasto przykryjcie pergaminem i obciążcie suchą fasolą, grochem, ryżem lub kulkami ceramicznymi do pieczenia. Pieczcie 20 minut, po tym czasie usuńcie papier z obciążeniem i dopieczcie "na złoto" przez około 10 minut. Wyciągnijcie i wystudzcie.
W czasie pieczenia przygotujcie nadzienie do tarty. Zmiksujcie mleko, śmietany i jaja na jednolitą masę, dodajcie do tego trochę sosu chili, sól, pieprz, cukier, pokrojoną w drobną kostkę cebulę i starty żółty ser oraz natkę, wymieszajcie. Teraz na podpieczonym kruchym spodzie połóżcie  pomidory, kawałki szynki prosciutto i kukurydzę, zalejcie wszystko śmietanowo-jajeczną masą i wstawcie do piekarnika na około 35 minut ( masa powinna być ścięta). Podawajcie z sosem chili lub paprykowym.
I jeszcze jedna, mała uwaga. Ja swoją tarte piekłam w formie 28 cm, przez co jest o wiele niższa- i mniej efektownie wygląda. Jeśli zrobicie w formie nieco mniejszej, jej wygląd będzie o wiele apetyczniejszy:)
Smakuje ?





3 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. I jeszcze lepiej smakuje ;).Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  2. Wygląda pięknie, słonecznie i pozytywnie. I pewnie dobrze też smakuje :)

    OdpowiedzUsuń

Lista zakupów.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...