czwartek, 30 lipca 2015

CUKINIA FASZEROWANA WARZYWAMI, SZYNKĄ PARMEŃSKĄ I PARMEZANEM


Zaczęło się. Młode cukinie, pierwsze pomidory, papryki… Raj. 
Coraz częściej budzi się we mnie działkowicz- co ja bym dała za ogromne pole za domem pełne swoich warzyw, zaraz obok sadu ze śliwkami, jabłkami,wiśniami… 
Tymczasowo wystarczyć musi nam malutki ogródek i częstsze jeszcze wizyty w warzywniaku, ale może kiedyś…

Składniki
  • 1 średnia młoda cukinia
  • 1 papryka
  • 1 cebula
  • 1 duży pomidor
  • 100 g szynki parmeńskiej (lub innej dojrzewającej)
  • 3 garście startego parmezanu
  • posiekana natka pietruszki
  • olej/ oliwa do wysmarowania formy
  • masło klarowane do smażenia
  • czosnek niedźwiedzi
  • sól, świeżo zmielony pieprz, trochę pieprzu ziołowego, płatki chili
  • 1-2 łyżeczki octu balsamicznego

Przygotowanie
Piekarnik nagrzejcie do 180 st, wysmarujcie podłużną formę olejem/oliwą.
Cukinie umyjcie, przekrójcie na pół i łyżką wydrążcie środek- powstaną łódeczki . Części cukinii, które wydrążycie pokrójcie w kostkę, podobnie zróbcie z cebulą i papryką i szynką parmeńską. Pomidora sparzcie, obierzcie ze skóry, przekrójcie i wyciągnijcie pestki. Miąższ pokrójcie również w kostkę. 
W patelni rozgrzejcie masło klarowane, zeszklijcie na nim cebulę i kiedy będzie gotowa, dorzućcie paprykę i szynkę parmeńską. Przesmażcie chwilę, dołóżcie pokrojone środki cukinii i po jakimś czasie pomidory. Posypcie posiekaną natką pietruszki i czosnkiem niedźwiedzim, wymieszajcie. Teraz dobrze doprawcie nadzienie octem balsamicznym, solą, pieprzami i płatkami chili. Posypcie parmezanem (2 garściami) i jeszcze raz wymieszajcie.
Łódki cukinii posypcie dobrze solą i pieprzem. Nałóżcie na nie przygotowane nadzienie i wstawcie na 30 minut do piekarnika. 10 minut przed końcem pieczenia posypcie cukinie z wierzchu pozostałym parmezanem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Lista zakupów.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...