Zaczęło się. Młode cukinie, pierwsze pomidory, papryki… Raj.
Coraz częściej budzi się we mnie działkowicz- co ja bym dała za ogromne pole za domem pełne swoich warzyw, zaraz obok sadu ze śliwkami, jabłkami,wiśniami…
Tymczasowo wystarczyć musi nam malutki ogródek i częstsze jeszcze wizyty w warzywniaku, ale może kiedyś…
Składniki
- 1 średnia młoda cukinia
- 1 papryka
- 1 cebula
- 1 duży pomidor
- 100 g szynki parmeńskiej (lub innej dojrzewającej)
- 3 garście startego parmezanu
- posiekana natka pietruszki
- olej/ oliwa do wysmarowania formy
- masło klarowane do smażenia
- czosnek niedźwiedzi
- sól, świeżo zmielony pieprz, trochę pieprzu ziołowego, płatki chili
- 1-2 łyżeczki octu balsamicznego
Przygotowanie
Piekarnik nagrzejcie do 180 st, wysmarujcie podłużną formę olejem/oliwą.
Cukinie umyjcie, przekrójcie na pół i łyżką wydrążcie środek- powstaną łódeczki . Części cukinii, które wydrążycie pokrójcie w kostkę, podobnie zróbcie z cebulą i papryką i szynką parmeńską. Pomidora sparzcie, obierzcie ze skóry, przekrójcie i wyciągnijcie pestki. Miąższ pokrójcie również w kostkę.
W patelni rozgrzejcie masło klarowane, zeszklijcie na nim cebulę i kiedy będzie gotowa, dorzućcie paprykę i szynkę parmeńską. Przesmażcie chwilę, dołóżcie pokrojone środki cukinii i po jakimś czasie pomidory. Posypcie posiekaną natką pietruszki i czosnkiem niedźwiedzim, wymieszajcie. Teraz dobrze doprawcie nadzienie octem balsamicznym, solą, pieprzami i płatkami chili. Posypcie parmezanem (2 garściami) i jeszcze raz wymieszajcie.
Łódki cukinii posypcie dobrze solą i pieprzem. Nałóżcie na nie przygotowane nadzienie i wstawcie na 30 minut do piekarnika. 10 minut przed końcem pieczenia posypcie cukinie z wierzchu pozostałym parmezanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz