wtorek, 21 lipca 2015

SAŁATKA Z BOBEM, TUŃCZYKIEM I MAKARONEM


Składniki

  • ok 150 g dowolnego makaronu (u nas gemelli)
  • ok 200-300 g bobu
  • 3-4 pomidory (lub odpowiednia ilość pomidorków koktajlowych)
  • 4 jaja
  • 1 (lub więcej) puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 1 (pół?) pęczek dymki
dressing:
  • 2 łyżki majonezu
  • 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki ostrej musztardy (u nas rosyjska)
  • 2 łyżeczki ketchupu
  • dobra sól, świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie
Najpierw przygotujcie dressing: wszystkie składniki wymieszajcie, dobrze przyprawcie do smaku.
Ugotujcie jaja, makaron (zgodnie z przepisem na opakowaniu- powinien być al dente) i bób (w osolonej wodzie). Tuńczyka odsączcie z zalewy, pomidory pokrójcie na dowolne kawałki, posiekajcie dymkę.
Bób obierzcie ze skórek. Wymieszajcie bób, makaron, tuńczyka i pomidory. Rozłóżcie na talerzach lub w misie. Na górze poukładajcie pokrojone na ćwiartki jaja, polejcie wszystko dressingiem i szczodrze posypcie posiekaną dymką.




PiknikLekkie i szybkie dania na upalne dni

1 komentarz:

Lista zakupów.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...