Składniki
- ok 150 g dowolnego makaronu (u nas gemelli)
- ok 200-300 g bobu
- 3-4 pomidory (lub odpowiednia ilość pomidorków koktajlowych)
- 4 jaja
- 1 (lub więcej) puszka tuńczyka w sosie własnym
- 1 (pół?) pęczek dymki
dressing:
- 2 łyżki majonezu
- 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki ostrej musztardy (u nas rosyjska)
- 2 łyżeczki ketchupu
- dobra sól, świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie
Najpierw przygotujcie dressing: wszystkie składniki wymieszajcie, dobrze przyprawcie do smaku.
Ugotujcie jaja, makaron (zgodnie z przepisem na opakowaniu- powinien być al dente) i bób (w osolonej wodzie). Tuńczyka odsączcie z zalewy, pomidory pokrójcie na dowolne kawałki, posiekajcie dymkę.
Bób obierzcie ze skórek. Wymieszajcie bób, makaron, tuńczyka i pomidory. Rozłóżcie na talerzach lub w misie. Na górze poukładajcie pokrojone na ćwiartki jaja, polejcie wszystko dressingiem i szczodrze posypcie posiekaną dymką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz