czwartek, 23 lipca 2015

FRUŻELINA Z WIŚNI


A tak naprawdę nie tylko z wiśni- możecie ją zrobić z dowolnych owoców.
Do ciast, naleśników, kanapek, gofrów, serników… 
Słoiczek w lodówce obowiązkowy.

Składniki
  • 400 g wydrylylowanych wiśni
  • niecałe pół szklanki cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki wody
  • 1,5 łyżeczki żelatyny
Przygotowanie
Wiśnie wsypcie do rondla, zasypcie cukrem. Poczekajcie kilka minut, aż wiśnie puszczą sok. Zagotujcie na małej mocy palnika do momentu rozpuszczenia cukru dodając sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w 2 łyżkach zimnej wody. Zagotujcie i ściągnijcie z ognia.
Żelatynę zalejcie łyżką zimnej wody, pozostawcie do napęcznienia.  Napęczniałą żelatynę wsypcie do gorącego sosu owocowego, mieszajcie do rozpuszczenia żelatyny (jeśli trzeba podgrzewajcie nie dopuszczając do zagotowania).
Ciepłą frużelinę przelejcie do słoiczka.





W wiśniowym sadzie 2015

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Lista zakupów.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...