czwartek, 15 sierpnia 2013

SOS PAPRYKOWY

Na początek coś prostego i jakże na czasie. Papryka coraz tańsza więc zaczynamy przygotowania do zimy!!! Zapasy sosu paprykowego co roku zajmują w naszej spiżarni większą część miejsca. Siostry też;) Jest dobry do wszystkiego, na każdą okazję i o każdej porze dnia...i nocy;) Przepis pochodzi z sekretnego notesu mojej teściowej, całe szczęście czasami zdarza jej się zostawić go bez opieki....





Składniki:
3 kg papryki
15 dag papryczki chili
1/2 kg cukru
3 koncentraty pomidorowe
3 główki czosnku
szklanka octu
sól
pieprz
papryka słodka

Przygotowanie:
Paprykę i papryczki chili oczyszczamy z pestek i mielimy w maszynce do mięsa, czosnek obieramy i przecieramy przez praskę. Zmielone papryki wkładamy do rondla, zagotowujemy. Dodajemy cukier, koncentraty pomidorowe, ocet. Doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą słodkiej papryki, gotujemy  5 minut. Na koniec dodajemy czosnek i gotujemy kolejne 5 minut. Gorący sos przekładamy do słoików. Można pasteryzować ale nie trzeba. 
Sos jest rewelacyjnym dodatkiem naprawde do wszystkiego, zarówno jako dip do przekąsek jak i jako sos nawet do kanapek. Sajgonki w jego towarzystwie smakują również wyśmienicie!
Smacznego!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Lista zakupów.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...