Składniki:
3 kg papryki
15 dag papryczki chili
1/2 kg cukru
3 koncentraty pomidorowe
3 główki czosnku
szklanka octu
sól
pieprz
papryka słodka
Przygotowanie:
Paprykę i papryczki chili oczyszczamy z pestek i mielimy w maszynce do mięsa, czosnek obieramy i przecieramy przez praskę. Zmielone papryki wkładamy do rondla, zagotowujemy. Dodajemy cukier, koncentraty pomidorowe, ocet. Doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą słodkiej papryki, gotujemy 5 minut. Na koniec dodajemy czosnek i gotujemy kolejne 5 minut. Gorący sos przekładamy do słoików. Można pasteryzować ale nie trzeba.
Sos jest rewelacyjnym dodatkiem naprawde do wszystkiego, zarówno jako dip do przekąsek jak i jako sos nawet do kanapek. Sajgonki w jego towarzystwie smakują również wyśmienicie!
Smacznego!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz