piątek, 23 sierpnia 2013

PLACUSZKI Z RICOTTY


Przepyszne. Delikatne, puszyste, bardzo łagodne w smaku. Dla nas najlepsze z cukrem pudrem albo delikatnie polane syropem klonowym, bardzo dobre także z owocami. Dla dzieci- rewelacja. Idealne na śniadanie, podwieczorek lub wcześniejszą kolację. Polecam z czystym sumieniem. Wystarczy zresztą, że napiszę-  przepis Nigelli. Tyle teorii. Teraz praktyka;)


Składniki
250 g ricotty
125 ml mleka
2 duże jajka, osobno białka i żółtka
100 g mąki pszennej
2 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
2 łyżeczki roztopionego masła
                                             klarowane masło do smażenia
cukier puder, do smaku

Przygotowanie
Zmiksujcie/ wymieszajcie na gładką masę ser, mleko, żółtka oraz cukier.Dodajcie roztopione masło oraz mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, mieszajcie aż pięknie się połączą. Teraz ubijcie pianę z białek z odrobiną soli i delikatnie zmieszajcie z powstałą wcześniej masą. 
Na rozgrzany tłuszcz nakładajcie łyżką małe porcje ( czasem wychodzą ładne, czasem takie, jak na zdjęciach:) ). Smażcie krótko z obu stron. 
Naprawdę warto.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Lista zakupów.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...