poniedziałek, 26 sierpnia 2013

SUSZONE POMIDORY W OLIWIE



Takie smaczne, a takie niewdzięczne. Suszone pomidory w oliwe. Doskonałe jako przekąska, na chrupiącą bułeczkę, do kanapek, do zupy, sosu ... Ile osób, tyle zastosowań.Tylko dlaczego z 2 kg pomidorów wychodzi tylko jeden mały słoiczek? 
Niemniej jednak uważam, że warto. Tylko, żeby zaoszczędzić sobie pracy, zróbcie od razu kilka porcji. Nie pożałujecie. Na pewno.
Więc jednak sezon na pomidory rozpoczęty.

Składniki
2 kg mięsistych pomidorów (np lima )
ok 0,5 l oliwy, najlepiej z wytłoczyn oliwek, może być też dowolny olej
 zioła ( bazylia, oregano, tymianek - mogą być świeże lub suszone) - do smaku
3 ząbki czosnku
sól morska
brązowy cukier
ocet z białego wina, ok 0,5 łyżki

Przygotowanie
Pomidory umyjcie, osuszcie. Przekrójcie na pół, wydrążcie gniazda nasienne ( z tego możecie przygotować pózniej pyszną zupę), poukładajcie ciasno na wyłożonej papierem blasze do pieczenia, oprószcie solą i cukrem. Wstawcie do nagrzanego do ok 90 st piekarnika. Nie zapomnijcie zostawić lekko uchylonych od piekarnika drzwiczek- pomidory mają się suszyć, wiec para powinna mieć ujście. Cały proces potrwa ok 3- 4 godzin, co jakiś czas sprawdzajcie, jak się zachowują nasi bohaterowie- nie powinny wyschnąć na wiór, brzegi muszą być lekko pofalowane, ale trochę "mięska" na pomidorach powinno pozostać. Teraz wymieszajcie pomidory z octem i ziołami, dodajcie czosnek. Przełóżcie do przygotowanych słoików.  Podgrzejcie olej lub oliwę, od dna garnka z oliwą powinny odchodzić delikatne bąbelki, spód oliwy powinien lekko "falować". Zalejcie pomidory, zakręćcie słoiki. Możecie postawić do góry dnem, słoiki zawekują się same.
Przepis, trochę zmodyfikowany, pochodzi ze zbiorów Olgi Smile.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Lista zakupów.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...