sobota, 24 sierpnia 2013

TORTA DELLA NONNA - ciasto włoskiej babci


 Mamy słabość do kilku krajów. Do kuchni, kultury, do ich krajobrazów, temperamentu mieszkańców, czy klimatu.  Myślę, że stopniowo, na kartach tego bloga, uda nam się odkryć większość tych miejsc. Niech nie zdziwi wiec Was dlaczego dziś akurat "ciasto włoskiej babci". Tak, tak, Włochy to jedno z TYCH państw.
Torta della nonna to tradycyjne toskańskie ciasto, podobno ile babć, tyle przepisów na ten placek. Ja skorzystałam z przepisu Joe Sponzo, który, choć babcią nie jest, zamieścił swoją wersję na stronie Food&Wine. I , choć ja babcią też (jeszcze) nie jestem, ja również zrobiłam go po swojemu. Efekty widzicie. A smak? Tak raczej włoska babcia nie smakuje, ale ciasto warte zachodu;) Lekko cytrynowe, kruchutkie, z przepysznym bydyniem. Konieczne do zrobienia.

Składniki
na budyń
2 szklanki mleka
0,5 szklanki cukru 
ziarenka z 1 laski wanilii
5 żółtek z dużych jaj
1/3 szklanki mąki pszennej
troche soku z cytryny

na ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 szklanki cukru pudru
200 g masła
świeżo otarta skórka z 1 cytryny
2 jaja
4 żółtka
1/4 łyżeczki soli

do posypania:
cukier puder
płatki migdałów, ewentualnie orzeszki piniowe

Przygotowanie
Przygotujcie budyń: zagotujcie 1,5 szklanki mleka z połową cukru i wanilią.W tym czasie utrzyjcie żółtka z pozostałym cukrem do powstania jasnej, gładkiej masy. Dodajcie mąkę, zmiksujcie. Powstałą masę wlejcie do mleka i ugotujcie gęsty budyń. Teraz budyń musicie wystudzić, pamiętajac aby w tym czasie nie mieszać powstałej masy- dobrze byłoby gdyby postał około 1-2 godzin.
Teraz zagniećcie ciasto ze wszystkich składników. Podzielcie na dwie części, mniej więcej 1/3 i 2/3. Owińcie folią spożywczą i włóżcie na 30 minut do lodówki. Przygotujcie formę, może być okrągła,do tarty, średnicy ok 25 cm.
Nagrzejcie piekarnik do 180 st.
Po tym czasie rozwałkujcie ciasto. Większym kawałkiem wyłóżcie dno tak aby dużo ciasta wystawało po bokach, lekko dociśnijcie. Możecie posypać płatkami migdałów, jednak nie jest to konieczne. Wyłóżcie krem budyniowy na ciasto, wyrównajcie. Teraz połóżcie na górę mniejszy, rozwałkowany kawałek ciasta, lekko dociśnijcie, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Sklejcie teraz po bokach dolny kawałek z górnym ( troche jak przy lepieniu pierogów, tylko bardzo delikatnie). Możecie posypać teraz lub po upieczeniu płatkami migdałów lub orzeszkami piniowymi. Włóżcie do nagrzanego piekarnika i pieczcie około 40 minut.Wystudzone posypcie cukrem pudrem.
Lepiej nie przechowywać tego ciasta w lodówce, najlepsze jest na następny dzień.
Kawałek Italii w Waszej kuchni...:)








2 komentarze:

Lista zakupów.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...