- chyba raczej dlatego, że przygotowanie go zajmuje tyle czasu, ile potrzeba na ugotowanie makaronu. Pracującym odpowiada. Niepracującym też :). Tyle tylko,że tak właśnie nazwał go Jamie - prawdziwa nazwa dania we Włoszech ( znów Włochy) to "pasta putana". Tłumaczenia nie trzeba?
Sprawdza sie idealnie, kiedy obudzimy sie z "ręką w nocniku"
- o kurka, już obiad?
No i mamy czym zająć talerze...;)
To nie jest łagodne, nudne danie, raczej feeria smaków, aromatyczne, intensywne. Moje Maluszki zasmakowały w tych połączeniach, co miarodajne raczej nie jest- niewiele jest potraw, w których nie gustują :)
Składniki
2 filety z tuńczyka pokrojone na kawałki ( ok 500 g) lub 2 puszki tuńczyka w oleju
8 filetów anchois
2 garście kaparów
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
garść czarnych oliwek, posiekanych
pokruszone chili suszone lub świeże pokrojone
2 pomidory pokrojone, mogą być także z puszki
1 kieliszek białego wina
posiekana natka pietruszki
świeża bazylia
skórka starta z 1 cytryny i wyciśnięty z niej sok
sól, pieprz
oliwa
makaron
Przygotowanie
Bazylię zgniećcie razem z solą i pieprzem, dodajcie otartą skórkę z cytryny i sok, trochę oliwy i albo natrzyjcie tym świeżego tuńczyka albo zmieszajcie z tym z puszki. W tym czasie zagotujcie wodę na makaron, dodajcie sól i wrzućcie makaron. Na patelnię wlejcie oliwę , kiedy się rozgrzeje wrzućcie anchois, smażcie, aż zmiękną. Dodajcie czosnek, kapary, oliwki i chili, chwilę smażcie. Jeśli używacie świeżego tuńczyka, dodajcie go teraz i pozwólcie, żeby się przysmażył. Teraz czas na wino i pomidory- jeśli macie tuńczyka z puszki, dodajcie go razem z pomidorami. Chwilę pogotujcie, niezbyt długo, aby tuńczyk nie stwardniał, przyprawcie.
Makaron odcedzcie zostawiając trochę wody z gotowania i połączcie z sosem i natką pietruszki. Możecie go także, jeśli to konieczne rozrzedzić wodą, którą zostawiliście.
Najlepiej podawać od razu.
Zgłoszony do akcji Kuchenne rewolucje Jamie'go Oliver'a edycja nr 2. Jamie Oliver, "Moje obiady".
makaron zawsze dobry i zawsze się sprawdzi! ;-)
OdpowiedzUsuńco prawda to prawda;)
OdpowiedzUsuńMakaron z wyrazistymi dodatkami - musi być dobre !
OdpowiedzUsuńBardzo dziekuje za udzial w akcji
OdpowiedzUsuń