sobota, 31 sierpnia 2013

KURCZAK TROCHĘ SRÓDZIEMNOMORSKI



Każdy wolny dzień mamy zaplanowany co-do-minuty. Na długo wcześniej wiemy już co, gdzie i jak. Bo kiedy to oczywiste. Tak było im tym razem- wolny dzień! Jupi! Nareszcie.
Statystycznie udało się wykonać nieco więcej niż 50% z listy. Od rana w ruchu, w rozjazdach ( o Boże, co byśmy zrobiły bez naszej Matusi)- obiad więc też musiał być szybki. Natchnione Nigellą przygotowałyśmy małą wariację. Ot, takie wariatki ;)


Składniki
porcje kurczaka (dowolne- my pocięłyśmy całego na części)
pory
papryki (czerwone, zielone, żółte)
oliwki czarne i zielone
cukinia
opcjonalnie bakłażan
czosnek 
cytryna
sól morska (najlepiej w płatkach), pieprz
rozmaryn
oliwa
pieczywo

Przygotowanie
Kurczaka umyjcie, osuszcie, posypcie solą. Rozgrzejcie piekarnik do około 180-200 st. W brytfance rozłóżcie pokrojone pory, paprykę, cukinię, dorzućcie oliwki i ząbki czosnku w łupinkach (po upieczeniu będzie pysznie kremowy). Na warzywach połóżcie kurczaka, lekko przemieszajcie, całość posypcie solą, pieprzem i polejcie sokiem z cytryny i oliwą. Dodajcie rozmaryn. Możecie znów delikatnie przemieszać. Do piekarnika!
Pieczcie, aż kurczak stanie się miękki- myślę, że 45-60 minut powinno wystarczyć. W razie potrzeby regulujcie temperaturę. Celowo nie napisałam też dokładnych ilości warzyw- im więcej, tym lepiej- po upieczeniu zostanie z nich przecież garstka.
Podawajcie z dobrym, chrupiącym pieczywem- maczane w powstałym po pieczeniu sosie jest wyśmienite.
Nie wierzę, że sie temu oprzecie:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Lista zakupów.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...