Nowy Rok i pyszny deser. Przyjmijcie od nas życzenia, a od Nigelli przepis na przepyszny, aksamitny sernik londyński. Kocham serniki "sernikowe", bez kilogramów dodatków i udziwnień. Ten trafia idealnie w moje (nasze) potrzeby. Ser, jaja i niewiele więcej.
Składniki
75 g masła
150 g herbatników pełnoziarnistych (najlepsze oczywiście digestive)
600 g twarogu śmietankowego
3 żółtka
3 jaja
150 g cukru
1,5 łyżki ekstraktu z wanilii
1,5 łyżki soku z cytryny
200 g kwaśnej śmietany
1 łyżka cukru
0,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Przygotowanie
Roztopcie masło. Pokruszcie herbatniki. Połączcie herbatniki z masłem, wymieszajcie dokładnie i wyłóżcie powstałą masą dno tortownicy o średnicy 20 cm. Wstawcie do lodówki.
Piekarnik nagrzejcie do 180 st., w czajniku wstawcie wodę do gotowania (sernik będziemy piec w kąpieli wodnej).
Ser zmiksujcie na gładką masę, dodawajcie kolejno cukier, żółtka, jaja, sok z cytryny i ekstrakt z wanilii- wszystko dokładnie połączcie.
Tortownicę wyciągnijcie z lodówki i owińcie ją dwoma długimi kawałkami folii aluminiowej tak, aby dobrze okryła dno i boki- to zabezpieczy sernik przed przedostaniem się do niego wody, następnie ustawcie całość w brytfance. Na ciasteczkowy spód w tortownicy wylejcie masę serową, a do brytfanki wlejcie wrzącą wodę z czajnika. Wstawcie brytfankę z tortownicą do nagrzanego piekarnika i pieczcie około 50 minut.
W międzyczasie przygotujcie polewę z kwaśnej śmietany- śmietanę wymieszajcie z cukrem i ekstraktem z wanilii. Polejcie nią sernik po około 50 minutach pieczenia ( wierzch sernika powinien być ścięty, ale niezbyt mocno) i wstawcie do piekarnika jeszcze na 10 minut.
Po upieczeniu wystudzcie sernik na metalowej kratce, ostudzony wstawcie do lodówki. Wyciągnijcie około pół godziny przed podaniem.
Najlepsze życzenia noworoczne :)
OdpowiedzUsuńCudny Ci wyszedł :) Ja go uwielbiam :)
Całym sercem dziękujemy. I również życzymy wszystkiego, co najpiękniejsze:)
Usuń