wtorek, 16 grudnia 2014

PASZTET Z ŁOSOSIA


Składniki

  • 1 płat ciasta francuskiego 
  • ok 500 g świeżego łososia bez skóry i ości
  • 2 cebule
  • 100 ml dobrego, białego wina
  • 50 ml śmietanki 30 %
  • 2 jaja (1 jajo+1 żółtko+ 1 białko do posmarowania wierzchu)
  • 2 łyżki octu z białego wina
  • 1 łyżka chrzanu
  • 1-2 łyżki bułki tartej
  • 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub koperku
  • 1 łyżka masła klarowanego (lub dobrego oleju)
  • sól, pieprz, pieprz ziołowy
Przygotowanie
Piekarnik nagrzejcie do 180 st.
Cebulę obierzcie, drobno posiekajcie. W rondlu roztopcie masło klarowane (olej), zeszklijcie cebulę. Łososia pokrójcie na kawałki, dodajcie do zeszklonej cebuli, chwilę przesmażcie. Dolejcie wino i ocet, smażcie do momentu, aż wyparuje płyn. Dodajcie śmietankę, chrzan, przyprawcie do smaku i odstawcie do przestudzenia.
W tym czasie przygotujcie formę do pieczenia pasztetu. Wyłóżcie ją papierem do pieczenia, wylepcie (spód i ścianki) płatem ciasta francuskiego  (tak, aby pozostał kawałek do przykrycia pasztetu także od góry).  Przestudzoną rybę lekko zmiksujcie, dodajcie 1 całe jajo i 1 żółtko, bułkę tartą i posiekaną natkę (lub koperek), dokładnie wymieszajcie. Pozostałe białko rozbełtajcie i odstawcie.
Do wyłożonej ciastem formy włóżcie pasztet. Przykryjcie pozostałym fragmentem ciasta, dobrze pozlepiajcie brzegi. Wierzch posmarujcie rozmąconym białkiem. 
Pieczcie około 35-40 minut- ciasto powinno osiągnąć złoty kolor.




 Inspirację zaczerpnęłam ze świątecznego Kukbuka
Świąteczna rybka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Lista zakupów.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...