To jeden z tych sosów, które MUSIMY mieć w spiżarni. Przepyszny, aromatyczny, nieco egzotyczny.
Używamy do wszystkiego: do pieczonych mięs, sałatek,makaronu, do marynat, grilla i kanapek.
Ile dni, tyle pomysłów.
Składniki
- 2 kg papryki czerwonej
- ok 300 g papryczek chili pozbawionych pestek
- 12-15 obranych ząbków czosnku
- 2 łyżki mielonego kuminu
- 2 łyżki ostrej papryki mielonej (możecie dać nieco mniej)
- 3 łyżki soli
- 200 ml oliwy
- 250 ml octu jabłkowego
- 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
Przygotowanie
Nagrzejcie piekarnik do 200 st. Papryki (bez papryczek chili) umyjcie, przekrójcie na pół, pozbawcie gniazd nasiennych. Ułóżcie na blasze do pieczenia skórką do góry i pieczcie przez około 20 minut. Po tym czasie włóżcie papryki do foliowego worka, zamknijcie i poczekajcie aż ostygną ( z tak przygotowanych papryk łatwo będzie ściągnąć skórkę, zróbcie więc to). Pozbawione skórek papryki włóżcie do miksera razem z chili, czosnkiem i oliwą. Zmiksujcie dokładnie, dołóżcie pozostałe przyprawy i ocet i zmiksujcie jeszcze raz.
Powstałą masę przełóżcie do rondla, zagotujcie i gotujcie na niewielkim płomieniu przez około 90 minut, aż odparuje około 1/3 płynu.
Mąkę kukurydzianą zmieszajcie z niewielką ilością zimnej wody, wlejcie do sosu paprykowego, wymieszajcie i gotujcie przez kilka minut.
Gorący sos przełóżcie do wyparzonych słoików, zakręćcie. Gotowy do spożycia od razu, ale lepszego smaku nabiera wraz z upływem czasu.
znałam ajvar, ale ten sos - podobny, choć inny - ciekawy :)
OdpowiedzUsuń