sobota, 13 września 2014

HARRIEF - MAROKAŃSKI SOS PAPRYKOWY


To jeden z tych sosów, które MUSIMY mieć w spiżarni. Przepyszny, aromatyczny, nieco egzotyczny.
Używamy do wszystkiego: do pieczonych mięs, sałatek,makaronu, do marynat, grilla i kanapek.
Ile dni, tyle pomysłów.

Składniki
  • 2 kg papryki czerwonej
  • ok 300 g papryczek chili pozbawionych pestek
  • 12-15 obranych ząbków czosnku
  • 2 łyżki mielonego kuminu
  • 2 łyżki ostrej papryki mielonej (możecie dać nieco mniej)
  • 3 łyżki soli
  • 200 ml oliwy
  • 250 ml octu jabłkowego
  • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej


Przygotowanie
Nagrzejcie piekarnik do 200 st. Papryki (bez papryczek chili) umyjcie, przekrójcie na pół, pozbawcie gniazd nasiennych. Ułóżcie na blasze do pieczenia skórką do góry i pieczcie przez około 20 minut. Po tym czasie włóżcie papryki do foliowego worka, zamknijcie i poczekajcie aż ostygną ( z tak przygotowanych papryk łatwo będzie ściągnąć skórkę, zróbcie więc to). Pozbawione skórek papryki włóżcie do miksera razem z chili, czosnkiem i oliwą. Zmiksujcie dokładnie, dołóżcie pozostałe przyprawy i ocet i zmiksujcie jeszcze raz. 
Powstałą masę przełóżcie do rondla, zagotujcie i gotujcie na niewielkim płomieniu przez około 90 minut, aż odparuje około 1/3 płynu.
Mąkę kukurydzianą zmieszajcie z niewielką ilością zimnej wody, wlejcie do sosu paprykowego, wymieszajcie i gotujcie przez kilka minut.
Gorący sos przełóżcie do wyparzonych słoików, zakręćcie. Gotowy do spożycia od razu, ale lepszego smaku nabiera wraz z upływem czasu.










1 komentarz:

  1. znałam ajvar, ale ten sos - podobny, choć inny - ciekawy :)

    OdpowiedzUsuń

Lista zakupów.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...