piątek, 26 września 2014

JABŁECZNIK POD KOKOSOWĄ CHMURKĄ



Składniki
ciasto:

  • 2 szkl mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 4 żółtka
  • 200 g zimnego masła
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli


nadzienie:

  • ok 10 dużych jabłek
  • 3/4 szkl likieru cointreau (albo dowolnego innego)
  • kilka łyżek (w zależności od jabłek- u nas były 4) brązowego cukru


kokosowa chmurka:

  • 3 szkl wiórków kokosowych
  • 1 szkl śmietanki 30 %
  • 1 szkl cukru
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii

Przygotowanie:
Ze składników na ciasto szybko zagniećcie kruchy spód: Mąkę przesiejcie, wymieszajcie z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Bardzo szybko połączcie ze  schłodzonym, posiekanym masłem (tłuszcz nie może ogrzać się od ciepła dłoni). Dodajcie cukier i żółtka, wymieszajcie wszystko razem,szybko zagniećcie ciasto, obwińcie w folie i włóżcie na co najmniej pół godziny do zamrażalnika.
W tym czasie przygotujcie nadzienie. Jabłka obierzcie, pokrójcie na niewielkie kawałki. Włóżcie do rondla, posypcie cukrem i polejcie likierem, zagotujcie. Smażcie przez kilka minut, aż staną się dosyć miękkie. Odstawcie.
Piekarnik nagrzejcie do 190 st, przygotujcie prostokątną formę. Ciasto wyciągnijcie z zamrażalnika i zetrzyjcie na tarce do przygotowanej formy. Podpieczcie przez około 10-15 minut- do zarumienienia. Wyciągnijcie z piekarnika.
Śmietankę zagotujcie z cukrem i ekstraktem z wanilii. Dodajcie wiórki kokosowe, wymieszajcie dobrze.
Na podpieczony spód nałóżcie nadzienie z jabłek, na to wyłóżcie masę kokosową. Temperaturę piekarnika zmniejszcie do 170 st i pieczcie ciasto przez około 20-25 minut.








4 komentarze:

Lista zakupów.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...