sobota, 4 października 2014

PYSZNE KRUCHE CIASTKA Z CZEKOLADĄ I PŁATKAMI JAGLANYMI




Składniki

  • 150 g mąki pszennej
  • 50 g płatków jaglanych błyskawicznych
  • 200 g zimnego masła
  • 130 g cukru (najlepiej drobnego trzcinowego)
  • 1 jajo
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g gorzkiej czekolady

Przygotowanie
Mąkę, płatki jaglane, proszek do pieczenia, cukier wymieszajcie w osobnej misce, czekoladę drobno posiekajcie. Zimne masło pokrójcie w kawałki i rozmiksujcie na niewielkich obrotach miksera (lub dosyć szybko ręcznie) razem z jajem i ekstraktem z wanilii. Do masy maślano-jajecznej dodawajcie powoli składniki suche, a kiedy się połączą- czekoladę.
Piekarnik nagrzejcie do 170 st. Przygotujcie blachę do pieczenia ciastek. Za pomocą dwóch łyżeczek formujcie kulki- nie muszą być równe, ciastka rozpłyną się pod wpływem temperatury piekarnika na "placuszki". Układajcie na blasze z zachowaniem kilkucentymetrowych odstępów.
Pieczcie około 12-15 minut.






4 komentarze:

  1. Mniam :) Jak z czekoladą, to musiały być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przyznam szczerze, że to jedne z najlepszych ciasteczek jakie jadłam :)

      Usuń
  2. Super przepis! Wyszły naprawdę smaczne!

    OdpowiedzUsuń

Lista zakupów.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...