Składniki
- 150 g mąki pszennej
- 50 g płatków jaglanych błyskawicznych
- 200 g zimnego masła
- 130 g cukru (najlepiej drobnego trzcinowego)
- 1 jajo
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g gorzkiej czekolady
Przygotowanie
Mąkę, płatki jaglane, proszek do pieczenia, cukier wymieszajcie w osobnej misce, czekoladę drobno posiekajcie. Zimne masło pokrójcie w kawałki i rozmiksujcie na niewielkich obrotach miksera (lub dosyć szybko ręcznie) razem z jajem i ekstraktem z wanilii. Do masy maślano-jajecznej dodawajcie powoli składniki suche, a kiedy się połączą- czekoladę.
Piekarnik nagrzejcie do 170 st. Przygotujcie blachę do pieczenia ciastek. Za pomocą dwóch łyżeczek formujcie kulki- nie muszą być równe, ciastka rozpłyną się pod wpływem temperatury piekarnika na "placuszki". Układajcie na blasze z zachowaniem kilkucentymetrowych odstępów.
Pieczcie około 12-15 minut.
Mniam :) Jak z czekoladą, to musiały być pyszne :)
OdpowiedzUsuńPrzyznam szczerze, że to jedne z najlepszych ciasteczek jakie jadłam :)
UsuńSuper przepis! Wyszły naprawdę smaczne!
OdpowiedzUsuńBardzo sie ciesze :). Pozdrawiamy!!!
Usuń