środa, 15 października 2014

BROKUŁY ZAPIEKANE POD BESZAMELEM


Składniki
 na sos beszamelowy:
  • 50 g mąki pszennej
  • 50 g masła
  • niecały litr mleka
  • świeżo starta gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz
  • brokuły
  • 2 garście startego sera żółtego
  • masło
Przygotowanie
Brokuły ugotujcie, najlepiej na parze, tak, aby pozostały jeszcze lekko twarde. Przygotujcie sos beszamelowy według tego przepisu . 
Nagrzejcie piekarnik do 220 st. Formę do zapiekanki wysmarujcie masłem. Poukładajcie w niej różyczki brokułów, polejcie sosem beszamelowym i posypcie startym serem żółtym.
Zapiekajcie do momentu, aż ser rozpuści się i lekko przyrumieni (zwykle kilkanaście minut).
Podawajcie jako samodzielne danie lub dodatek do innych potraw.
To jeden z naszych ulubieńców :)




Imieniny u cioci

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Lista zakupów.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...