Składniki
- 500 g zmielonej szynki wieprzowej
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 kajzerka
- 1 jajo
- 1 łyżka musztardy sarepskiej
- posiekana natka pietruszki
- sól, pieprz
- trochę wody gazowanej
- masło klarowane do smażenia
- 60 ml brandy
- ok 40-50 g świeżo startego parmezanu
- 400 ml kwaśnej śmietany 18%
- 4 łyżki musztardy francuskiej (lub innej ulubionej)
- masło klarowane do smażenia
Przygotowanie
Cebulę i czosnek posiekajcie drobno i zeszklijcie na patelni na rozgrzanym maśle klarowanym. Bułkę kajzerkę namoczcie w wodzie.
Mięso włóżcie do miski, dodajcie jajo, musztardę, sól, pieprz, przysmażoną cebulę z czosnkiem i namoczoną oraz wyciśniętą kajzerkę i bardzo dobrze "wyróbcie" mięso. Dodajcie trochę wody gazowanej i wyrabiajcie dalej. Z gotowej masy, rękami zmoczonymi w zimnej wodzie, formujcie małe klopsiki wielkości orzecha włoskiego. Smażcie na rozgrzanej patelni (my smażymy, a raczej opiekamy, na patelni bez dodatku tłuszczu).
W międzyczasie przygotujcie sos serowy. W rondlu roztopcie niewielką ilość masła, dodajcie musztardę i brandy i wymieszajcie dokładnie, aby składniki połączyły się. Chwilę przesmażcie, aby wyparował alkohol, dodajcie śmietanę i parmezan i dokładnie wymieszajcie ponownie. Spróbujcie, przyprawcie solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Klopsiki podawajcie na porcji sosu z dowolnymi dodatkami. Idealne są ziemniaki z wody i lekka sałatka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz