piątek, 3 października 2014

KLOPSIKI W SOSIE SEROWO-MUSZTARDOWYM Z ODROBINĄ BRANDY


Składniki
  • 500 g zmielonej szynki wieprzowej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 kajzerka
  • 1 jajo
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej
  • posiekana natka pietruszki
  • sól, pieprz
  • trochę wody gazowanej
  • masło klarowane do smażenia
sos:
  • 60 ml brandy
  • ok 40-50 g świeżo startego parmezanu
  • 400 ml kwaśnej śmietany 18%
  • 4 łyżki musztardy francuskiej (lub innej ulubionej)
  • masło klarowane do smażenia
Przygotowanie
Cebulę i czosnek posiekajcie drobno i zeszklijcie na patelni na rozgrzanym maśle klarowanym. Bułkę kajzerkę namoczcie w wodzie.
Mięso włóżcie do miski, dodajcie jajo, musztardę, sól, pieprz, przysmażoną cebulę z czosnkiem i namoczoną oraz wyciśniętą kajzerkę i bardzo dobrze "wyróbcie" mięso. Dodajcie trochę wody gazowanej i wyrabiajcie dalej.  Z gotowej masy, rękami zmoczonymi w zimnej wodzie, formujcie małe klopsiki wielkości orzecha włoskiego.  Smażcie na rozgrzanej patelni (my smażymy, a raczej opiekamy, na patelni bez dodatku tłuszczu).
W międzyczasie przygotujcie sos serowy. W rondlu roztopcie niewielką ilość masła, dodajcie musztardę i brandy i wymieszajcie dokładnie, aby składniki połączyły się. Chwilę przesmażcie, aby wyparował alkohol, dodajcie śmietanę i parmezan i dokładnie wymieszajcie ponownie. Spróbujcie, przyprawcie solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Klopsiki podawajcie na porcji sosu z dowolnymi dodatkami. Idealne są ziemniaki z wody i lekka sałatka.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Lista zakupów.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...