Składniki
- 100 g mąki migdałowej (zmielonych migdałów)
- 200 g mąki pszennej
- 70 g miękkiego masła
- 1 jajo
- 60 g drobnego cukru trzcinowego
- 3 łyżki miodu
- 100 ml mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- szczypta soli
- kilka kostek białej czekolady
- płatki migdałowe do posypania
Przygotowanie
Piekarnik nagrzejcie do 180 st bez termoobiegu.
Do jednej miski wsypcie składniki suche: przesiejcie mąkę, dodajcie zmielone migdały, sól, proszek do pieczenia i cukier. Do drugiej miski wlejcie składniki mokre: jajo rozmąćcie z mlekiem, masłem (może być roztopione), miodem i ekstraktem z wanilii. Część "mokrą" przelejcie do misy z suchymi składnikami, wymieszajcie tylko do połączenia składników.
Ciasto nakładajcie do foremek do wysokości 3/4. W środek każdej muffinki wepchnijcie po jednej kostce białej czekolady, posypcie płatkami migdałów.
Pieczcie około 20 minut.
Takie delikatne, musiały być wyjątkowo pyszne :)
OdpowiedzUsuń