czwartek, 16 października 2014

MIGDAŁOWE MUFFINKI Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ



Składniki

  • 100 g mąki migdałowej (zmielonych migdałów)
  • 200 g mąki pszennej
  • 70 g miękkiego masła
  • 1 jajo
  • 60 g drobnego cukru trzcinowego
  • 3 łyżki miodu
  • 100 ml mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli
  • kilka kostek białej czekolady
  • płatki migdałowe do posypania
Przygotowanie
Piekarnik nagrzejcie do 180 st bez termoobiegu.
Do jednej miski wsypcie składniki suche: przesiejcie mąkę, dodajcie zmielone migdały, sól, proszek do pieczenia i cukier. Do drugiej miski wlejcie składniki mokre: jajo rozmąćcie z mlekiem, masłem (może być roztopione), miodem i ekstraktem z wanilii. Część "mokrą" przelejcie do misy z suchymi składnikami, wymieszajcie tylko do połączenia składników.
Ciasto nakładajcie do foremek do wysokości 3/4. W środek każdej muffinki wepchnijcie po jednej kostce białej czekolady, posypcie płatkami migdałów.
Pieczcie około 20 minut.






Imieniny u cioci

1 komentarz:

Lista zakupów.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...