Składniki
- 2 gruszki
- 1 łyżeczka cynamonu
- 75 g masła
- 50 g miodu
- 100 g cukru trzcinowego
- 50 g miodu
- 2 jaja
- 75 ml mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 150 g mąki żytniej
- 50 g mielonych migdałów
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 garście płatków migdałowych
- 1 łyżka grubego cukru trzcinowego do posypania
- 2 garście słupków migdałowych (lub płatków) do posypania
Przygotowanie
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Gruszki obierzcie i pokrójcie w kostkę, posypcie cynamonem, wymieszajcie.
Masło rozpuśćcie z miodem i cukrem, lekko przestudźcie. Dodajcie mleko i jaja, zmiksujcie na wysokich obrotach. Mąkę przesiejcie, wymieszajcie z proszkiem do pieczenia i mielonymi migdałami.
Piekarnik nagrzejcie do 180 st. Do części płynnej dodajcie części sypkie, wymieszajcie (na niskich obrotach miksera lub ręcznie), połączcie z pokrojonymi gruszkami.
Przygotujcie małą keksówkę i napełnijcie ją ciastem. Posypcie słupkami migdałów (lub płatkami) i cukrem trzcinowym.
Pieczcie około 50 min.
Przepis na ciasto Joanny Jakubiuk
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz