czwartek, 23 października 2014

CIASTO Z MĄKI ŻYTNIEJ Z GRUSZKAMI I MIGDAŁAMI



Składniki

  • 2 gruszki
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 75 g masła
  • 50 g miodu
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 50 g miodu
  • 2 jaja
  • 75 ml mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 150 g mąki żytniej
  • 50 g mielonych migdałów
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 garście płatków migdałowych
  • 1 łyżka grubego cukru trzcinowego do posypania
  • 2 garście słupków migdałowych (lub płatków) do posypania
Przygotowanie
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Gruszki obierzcie i pokrójcie w kostkę, posypcie cynamonem, wymieszajcie.
Masło rozpuśćcie z miodem i cukrem, lekko przestudźcie. Dodajcie mleko i jaja, zmiksujcie na wysokich obrotach. Mąkę przesiejcie, wymieszajcie z proszkiem do pieczenia i mielonymi migdałami. 
Piekarnik nagrzejcie do 180 st. Do części płynnej dodajcie części sypkie, wymieszajcie (na niskich obrotach miksera lub ręcznie), połączcie z pokrojonymi gruszkami.
Przygotujcie małą keksówkę i napełnijcie ją ciastem. Posypcie słupkami migdałów (lub płatkami) i cukrem trzcinowym.
Pieczcie około 50 min.








Przepis na ciasto Joanny Jakubiuk
Wariacje z gruszkąImieniny u cioci

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Lista zakupów.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...