Zrobiło się chłodniej, wciąż mamy ochotę na różne przekąski.
Częściej wymyślamy powody, żeby więcej czasu spędzać w kuchni.
Ten łosoś stoi u nas na tym samym stopniu co łosoś marynowany w occie balsamicznym. Z przepisu Nigelli, z imbirem i sosem sojowym, delikatny i aromatyczny.
Jego przygotowanie zajmuje chwilę.
A potem już tylko wariacje w kuchni. Z łososiem w roli głównej.
Składniki
ok 500 g świeżego łososia
3 cm świeżego imbiru
50 ml octu ryżowego
50 ml dobrego sosu sojowego (np Kikkoman)
pęczek dymki
Przygotowanie
Surowego łososia umyjcie i osuszcie, odetnijcie skórę. Rybę pokrójcie na cieniutkie plastry, plastry na paseczki.
Ocet ryżowy zmieszajcie z sosem sojowym. Imbir obierzcie, zetrzyjcie na tarce i dodajcie do sosu. Do miseczki włóżcie pokrojonego łososia, zalejcie marynatą, posypcie posiekaną dymką.
Pozwólcie "przegryzć" się smakom przez około 10 minut.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz