wtorek, 7 października 2014

ZAKWAS CHLEBOWY ŻYTNI


Składniki
  • mąka żytnia typu 750
  • przegotowana woda




Przygotowanie
Podobno przepisów na zakwas jest całe mnóstwo, Ja wykorzystałam przepis z mojej ulubionej w ostatnim czasie strony www.chleby.info. Zakwas robi się przez cztery dni, Pierwszego dnia wsypcie 100 g mąki żytniej i dolejcie 100 ml przegotowanej wody. Dokładnie wymieszajcie i odstawcie lekko zakręcony słoik w ciepłe miejsce. Po 12 godzinach zamieszajcie i znów odstawcie na pół doby. Drugiego dnia znów dosypcie mąkę, dolejcie wodę i wymieszajcie. Po 12 godzinach wymieszajcie, a po kolejnych 12 dodajcie mąkę i wodę. I tak przez 4 dni. W międzyczasie Wasz zakwas będzie rósł i opadał na zmianę. Nie martwcie się, wszystko z nim w porządku ;) Po tym czasie zakwas jest gotowy do użycia. Teraz możecie wstawić go do lodówki i "dokarmiajcie" wodą i mąką raz w tygodniu, Przed pieczeniem wyciągnijcie zakwas z lodówki minimum 12 godzin wcześniej i dokarmcie go. Pamiętajcie, że im zakwas starszy, tym lepszy. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Lista zakupów.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...