środa, 29 października 2014

ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z CZOSNKIEM I SEREM PLEŚNIOWYM


Składniki
  • ok 1-1,5 kg ziemniaków
  • 10-12 ząbków czosnku
  • pół pęczka dymki
  • 150 g sera pleśniowego
  • ok 3 szkl. śmietany tortowej  (lub 2 szkl śmietany i 1 szkl mleka)
  • masło do nasmarowania formy
  • trochę oliwy
  • sól, pieprz


Przygotowanie
Piekarnik nagrzejcie do 200 st. Folię aluminiową nasmarujcie oliwą, połóżcie na niej nieobrane (tylko z odciętymi końcówkami) ząbki czosnku, obwińcie je folią i wstawcie do piekarnika na około 30 minut. Dzięki upieczeniu czosnek będzie słodki i delikatny.
W tym czasie przygotujcie żaroodporną formę do zapiekania, wysmarujcie ją masłem. Obierzcie ziemniaki i pokrójcie je na dosyć grube plastry, pokruszcie ser pleśniowy, posiekajcie dymkę. Z upieczonych ząbków czosnku wyciśnijcie środek, rozgniećcie go na pastę. Śmietanę wlejcie do rondla, podgrzejcie mocno, włóżcie do niej pastę z pieczonego czosnku i wymieszajcie dokładnie.
Pokrojone ziemniaki podzielcie na kilka części. Pierwszą cześć ułóżcie w formie, posypcie solą, pieprzem, pokruszonym serem pleśniowym i dymką. Na to ułóżcie następną część ziemniaków, znów posypcie solą, pieprzem, serem i dymką. Róbcie tak do momentu, aż skończą się ziemniaki. Ostatnią warstwę posypcie znów solą, pieprzem, serem i dymką i polejcie gorącą śmietaną z czosnkiem. Dociśnijcie całość dosyć mocno.
Temperaturę piekarnika zmniejszcie do 180 st. Zapiekankę pieczcie około 1 godziny- do momentu aż  ser rozpuści się i zezłoci, a ziemniaki staną się miękkie.
Podawajcie jako dodatek do obiadu lub z lekką sałatką jako samodzielne danie.


Przepis Davida Lebovitza

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Lista zakupów.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...