Składniki
- ok 1-1,5 kg ziemniaków
- 10-12 ząbków czosnku
- pół pęczka dymki
- 150 g sera pleśniowego
- ok 3 szkl. śmietany tortowej (lub 2 szkl śmietany i 1 szkl mleka)
- masło do nasmarowania formy
- trochę oliwy
- sól, pieprz
Przygotowanie
Piekarnik nagrzejcie do 200 st. Folię aluminiową nasmarujcie oliwą, połóżcie na niej nieobrane (tylko z odciętymi końcówkami) ząbki czosnku, obwińcie je folią i wstawcie do piekarnika na około 30 minut. Dzięki upieczeniu czosnek będzie słodki i delikatny.
W tym czasie przygotujcie żaroodporną formę do zapiekania, wysmarujcie ją masłem. Obierzcie ziemniaki i pokrójcie je na dosyć grube plastry, pokruszcie ser pleśniowy, posiekajcie dymkę. Z upieczonych ząbków czosnku wyciśnijcie środek, rozgniećcie go na pastę. Śmietanę wlejcie do rondla, podgrzejcie mocno, włóżcie do niej pastę z pieczonego czosnku i wymieszajcie dokładnie.
Pokrojone ziemniaki podzielcie na kilka części. Pierwszą cześć ułóżcie w formie, posypcie solą, pieprzem, pokruszonym serem pleśniowym i dymką. Na to ułóżcie następną część ziemniaków, znów posypcie solą, pieprzem, serem i dymką. Róbcie tak do momentu, aż skończą się ziemniaki. Ostatnią warstwę posypcie znów solą, pieprzem, serem i dymką i polejcie gorącą śmietaną z czosnkiem. Dociśnijcie całość dosyć mocno.
Temperaturę piekarnika zmniejszcie do 180 st. Zapiekankę pieczcie około 1 godziny- do momentu aż ser rozpuści się i zezłoci, a ziemniaki staną się miękkie.
Podawajcie jako dodatek do obiadu lub z lekką sałatką jako samodzielne danie.
Przepis Davida Lebovitza
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz