- 8 kawałków kurczaka (nogi, udka, podudzia)
- 0,5 szkl musztardy (najlepiej dijon) + 3 łyżki
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- 1 szkl białego wytrawnego wina
- 3 łyżki śmietany tortowej lub creme fraiche
- ok 100 g wędzonego boczku pokrojonego w kostkę
- 1 cebula
- 1/4 łyżeczki papryki słodkiej lub wędzonej
- świeżo zmielony pieprz, sól morska lub himalajska
- 1 łyżeczka świeżych listków tymianku (może być też suszony)
- posiekana natka pietruszki
- opcjonalnie makaron
Przygotowanie
Musztardę (0,5 szkl) wymieszajcie z solą, pieprzem i papryką. Kurczaka umyjcie i natrzyjcie (wcierając również pod skórkę) mieszanką musztardy z przyprawami. Odstawcie.
Na rozgrzaną patelnię wrzućcie pokrojony boczek, smażcie aż zacznie się rumienić. Usmażony boczek wyciągnijcie do miseczki, na patelni pozostawcie około 1 łyżki tłuszczu z wysmażenia, resztę odlejcie do jakiegoś pojemniczka. Na rozgrzany tłuszcz z boczku wrzućcie posiekaną cebulę i smażcie do momentu, aż stanie się miękka i szklista. Dorzućcie tymianek, przesmażcie jeszcze chwilę i przełóżcie cebulę do miseczki z boczkiem.
W nieco wyższym rondlu rozgrzejcie odrobinę (lub wcale) tłuszczu ze smażenia boczku. Partiami smażcie kawałki kurczaka tak, aby pięknie się przyrumieniły (smak przyrumienionego i lekko przypalonego kurczaka zdecyduje o smaku sosu). Usmażone kawałki odkładajcie do miski z boczkiem i cebulą.
Kiedy usmażycie już wszystkie kawałki kurczaka, do tego samego rondla wlejcie białe wino i mieszając wino zeskrobujcie z dna wszystkie przypalone resztki. Do wina przełóżcie zawartość miski (kurczaki, boczek i cebulę) i obracając co chwilę mięso, duście pod przykryciem około kwadransa, do momentu, aż kurczak stanie się miękki. Teraz wyciągnijcie kurczaka jeszcze na chwilę. Do sosu dodajcie 3 łyżki musztardy dijon, 1 łyżkę musztardy francuskiej i śmietanę. Wymieszajcie i przyprawcie raz jeszcze. Włóżcie kurczaka do sosu i posypcie wszystko natką pietruszki.
Ten sos jest idealny do makaronu. Nałóżcie świeżo ugotowany makaron na talerz- na to nałóżcie porcję kurczaka w sosie i jakąś lekką sałatkę.
Przepis Davida Lebovitza
świetny pomysł:)
OdpowiedzUsuńna moje mega dobry pomysł:) palce lizać
OdpowiedzUsuń:)
Usuń