Choć jesień, my łapiemy ostatnie letnie warzywa.
W tej wersji fasolka zaskoczyła nas zupełnie smakiem, z miejsca też stała się faworytem.
Spróbujcie.
- ok 500 g fasolki szparagowej
- ok 100 g świeżo startego parmezanu
- 4 pokrojone w plastreki ząbki czosnku
- 1 łyżka masła klarowanego
- sól, pieprz
Przygotowanie
Fasolkę szparagową umyjcie, odetnijcie końce, ugotujcie w osolonej wodzie tak, aby fasolka pozostała dalej jędrna. W tym czasie na patelni rozgrzejcie masło, wrzućcie pokrojony czosnek, smażcie do momentu, aż osiągnie złoty kolor. Dolejcie kilka łyżek wody z gotowania fasolki (jeśli już nie macie, może być woda zwykła, przegotowana) i wrzućcie starty parmezan. Wymieszajcie dokładnie, kiedy ser roztopi się i utworzy sos, dorzućcie fasolkę szparagową, wymieszajcie raz jeszcze, aby ser pokrył każda fasolkę,i chwilę smażcie, aby wyparowało część płynu.
Przyprawcie jeśli trzeba solą i pieprzem.
Pyszne z natką pietruszki i drobno posiekaną papryczką chili.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz