poniedziałek, 29 września 2014

FASOLKA SZPARAGOWA Z PARMEZANEM WEDŁUG JAMIEGO OLIVER'A


Choć jesień, my łapiemy ostatnie letnie warzywa. 
W tej wersji fasolka zaskoczyła nas zupełnie smakiem, z miejsca też stała się faworytem.
Spróbujcie. 

Składniki

  • ok 500 g fasolki szparagowej
  • ok 100 g  świeżo startego parmezanu
  • 4 pokrojone w plastreki ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • sól, pieprz

Przygotowanie
Fasolkę szparagową umyjcie, odetnijcie końce, ugotujcie w osolonej wodzie tak, aby fasolka pozostała dalej jędrna. W tym czasie na patelni rozgrzejcie masło, wrzućcie pokrojony czosnek, smażcie do momentu, aż osiągnie złoty kolor. Dolejcie kilka łyżek wody z gotowania fasolki (jeśli już nie macie, może być woda zwykła, przegotowana) i wrzućcie starty parmezan. Wymieszajcie dokładnie, kiedy ser roztopi się i utworzy sos, dorzućcie fasolkę szparagową, wymieszajcie raz jeszcze, aby ser pokrył każda fasolkę,i chwilę smażcie, aby wyparowało część płynu.
Przyprawcie jeśli trzeba solą i pieprzem.
Pyszne z natką pietruszki i drobno posiekaną papryczką chili. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Lista zakupów.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...