środa, 3 września 2014

CUKINIA I BAKŁAŻAN W OLIWIE



Składniki
  • 2 cukinie
  • 2 bakłażany
  • kilka ząbków czosnku
  • ok 300 ml oliwy/dobrego oleju + do skropienia
  • kilka gałązek tymianku
  • 2-3 łyżeczki miodu
  • ocet balsamiczny
  • sól, pieprz

Przygotowanie
Bakłażany umyjcie, pokrójcie na plastry, posypcie solą i odstawcie na 15 minut. Nagrzejcie piekarnik do 200 st (możecie również grillować lub smażyć na patelni grillowej). Cukinię umyjcie, pokrójcie również na plastry, ułóżcie na blasze do pieczenie, skropcie odrobinę oliwą. Bakłażany opłuczcie, osuszcie, ułóżcie obok cukinii i podobnie delikatnie skropcie oliwą. Warzywa zapiekajcie w piekarniku przez ok 15-20 minut.
Przygotujcie słoiki. Upieczone warzywa włóżcie do miski, oprószcie solą, pieprzem, skropcie octem balsamicznym i miodem. Wymieszajcie wszystko dodając porwane gałązki tymianku i włóżcie do przygotowanych słoików.
Oliwę wlejcie do rondla, dodajcie obrane ząbki czosnku. Podgrzejcie (podobnie jak w przypadku suszonych pomidorów ) aż od dna zaczną odchodzić "bąbelki". Tak przygotowaną, gorącą oliwą zalejcie warzywa w słoikach, zakręćcie.
Możecie postawić "do góry dnem". Również w tym przypadku słoiki zawekują się same.








Warzywa psiankowate 2014

2 komentarze:

  1. Świetny przepis. Ja zrobiłam bakłażana po ormiańsku, w bardziej kwaśniej zalewie, niedługo będzie na blogu ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oooo, to musi byc naprawde niezly:). Czekamy wiec na przepis. Pozdrawiamy:)

      Usuń

Lista zakupów.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...