Wolny dzień wykorzystaliśmy maksymalnie.
Tym samym grzybobranie możemy zaliczyć do baaaardzo udanych:)
Składniki
- ok 0,7 kg świeżych grzybów
- 1-2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
- garść posiekanej natki pietruszki
- masło klarowane do smażenia
- sól, pieprz
- opcjonalnie: 1 łyżka mąki, 1 szklanka bulionu
Przygotowanie
Grzyby oczyśćcie i umyjcie dokładnie, pokrójcie na niewielkie kawałki, cebulę i czosnek posiekajcie. W rondlu rozgrzejcie masło, wrzućcie cebulę i czosnek, zeszklijcie. Dorzućcie pokrojone grzyby i smażcie całość na niezbyt małym ogniu, co chwilę mieszając (uważajcie, aby nie przypalić zbyt mocno). Kiedy grzyby zrobią się miękkie, wlejcie śmietanę, wymieszajcie, dobrze przyprawcie. Posypcie natką pietruszki.
Jeżeli chcecie uzyskać sos nieco rzadszy, możecie dolać bulion, a następnie zagęścić całość przysmażoną na maśle 1 łyżką mąki (masło rozgrzejcie na patelni; dosypcie mąkę, mieszajcie, aby mąka rozpuściła się w maśle; przesmażcie chwilę, aby mąka nie ściemniała, ale straciła smak "surowizny"; połączcie z sosem).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz