czwartek, 18 września 2014

KACZKA niby PO PEKIŃSKU




Nad rzeczką opodal krzaczka, mieszkała kaczka-dziwaczka, 

Lecz zamiast trzymać się rzeczki, robiła piesze wycieczki. 


Raz poszła więc do fryzjera: 
"Poproszę o kilo sera!" 


Tuż obok była apteka: 
"Poproszę mleka pięć deka." 


Z apteki poszła do praczki, kupować pocztowe znaczki. 


Gryzły się kaczki okropnie: 
"A niech tę kaczkę gęś kopnie!" 


Znosiła jaja na twardo i miała czubek z kokardą;
A przy tym, na przekór kaczkom, czesała się wykałaczką. 


Kupiła raz maczku paczkę, by pisać list drobnym maczkiem.
Zjadając tasiemkę starą, mówiła, że to makaron;
A gdy połknęła dwa złote, mówiła, że odda potem. 


Martwiły się inne kaczki: 
"Co będzie z takiej dziwaczki?" 


Aż wreszcie znalazł się kupiec: 
"Na obiad można ją upiec!" 


Pan kucharz kaczkę starannie, piekł, jak należy, w brytfannie, 


Lecz zdębiał obiad podając, bo z kaczki zrobił się zając, 
w dodatku cały w buraczkach. 
Taka to była dziwaczka!

Kaczka, Dziwaczka, z przepisu Pascala. Trochę zmodyfikowany ;) 
To naprawdę bardzo dobry przepis. Wilgotne, aromatyczne mięso i przepyszne warzywa. 
 Konieczna do zrobienia. 
                                                                    

 Mąż jednej z Sióstr




Składniki
  • 1 kaczka Pekin

sos do lakierowania:
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka chińskiej przyprawy "5 smaków"
  • 1 łyżeczka soli

warzywa:
  • 1 duża cebula
  • kawałek świeżego imbiru, obranego i pokrojonego w paseczki
  • 5 ząbków czosnku pokrojonych w drobne talarki
  • 4 marchwi, pokrojonych w paski
  • 2 kalarepy, pokrojonej w cienkie paski
  • 2-3 łyżki miodu
  • sól
  • 1 łyżka sosu sojowego 
  • niewielka ilość oleju sezamowego
  • 1 pęczek świeżej kolendry
  • olej do woka






Przygotowanie
    Bierzemy dość duży garnek aby cała kaczka ‘dziwaczka’ nam się zmieściła, wlewamy wodę, gotujemy. Do wrzącej wody dodajemy 1 łyżkę miodu oraz 1 łyżkę octu ryżowego. W tak przygotowanej wodzie zanurzamy całą kaczkę, parzymy ją około 2-3 minut.
    Po wyciągnięciu kaczki pęsetą zdejmujemy piórka, które pozostały na kaczce. Obcinamy kuper.
    Ścieramy na tarce o drobnym oczkach kawałek imbiru i parę ząbków czosnku. Następnie faszerujemy kaczkę od środka mieszanką z czosnku i imbiru.
    Dziwaczkę osuszamy i układamy na kratce położonej na blaszce.
    W miseczce mieszamy składniki: 2 łyżki miodu, 1 łyżkę octu ryżowego, 2 łyżki sosu sojowego, łyżeczkę przyprawy 5 smaków oraz łyżeczkę soli.
    Następnie naszą kaczkę dziwaczkę ‘lakierujemy’ sosem za pomocą pędzelka, z zewnątrz i od wewnątrz. Tak przygotowaną kaczkę odstawiamy mniej więcej na 15-20 minut, tak żeby sos odrobinę wysechł.
    Czynność z lakierowaniem powtarzamy 2 razy.
    Po tym czasie wstawiamy kaczkę do lodówki na minimum 1 dzień. Ważne, żeby sos na kaczce wysechł.
    Po zamarynowaniu kaczki wkładamy ją do piekarnika rozgrzanego do 230°C (góra i dół) na kracie ułożonej na blaszce na 10 minut. Następnie obniżamy temperaturę pieczenia do 150°C (termoobieg) i pieczemy kaczkę przez 1,5 godziny. Możemy w trakcie pieczenia smarować kaczkę sosem do lakierowania.

    Kiedy Dziwaczka siedzi w piecu, mamy czas na przygotowanie warzyw. Do woka wlewamy olej i rozgrzewamy go, następnie wrzucamy posiekaną cebule, czosnek pokrojony w drobne talarki oraz świeży imbir pokrojony w drobne paseczki. Całość mieszamy, smażąc przez 1-2 minuty na dużym ogniu.
    Następnie dodajemy paski marchwi oraz paski kalarepy. Doprawiamy 2 szczyptami przyprawy 5 smaków oraz solą.
    Całość mieszamy.
    Następnie dodajemy pół szklanki wody. Kiedy prawie cała woda wyparuje, dodajemy 2-3 łyżki miodu, 1 łyżkę sosu sojowego. W dalszym ciągu gotujemy wszystkie warzywa, co chwilę mieszając.
    Na końcu warzywa polewamy odrobiną oleju sezamowego, wrzucamy świeżą, posiekaną kolendrę.

    Podano do stołu!
    I to wcale nie zająca!
    Upieczoną kaczkę wyjmujemy z piekarnika. Odstawiamy ja na minimum 15 minut do przestygnięcia. Kaczkę układamy na dużym talerzu, dookoła kaczki nakładamy podsmażone warzywa i podajemy.









    2 komentarze:

    1. WYŚMIENITE DANIE...ORYGINALNE ...ZAPRASZAM NA MOJĄ KACZKĘ NA DZIEWANĄ:POZDRAWIAM
      http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/04/kaczka-nadziewana-boczkiem-i-papryka.html

      OdpowiedzUsuń

    Lista zakupów.

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...