Nad rzeczką opodal krzaczka, mieszkała kaczka-dziwaczka,
Lecz zamiast trzymać się rzeczki, robiła piesze wycieczki.
Raz poszła więc do fryzjera: "Poproszę o kilo sera!"
Tuż obok była apteka: "Poproszę mleka pięć deka."
Z apteki poszła do praczki, kupować pocztowe znaczki.
Gryzły się kaczki okropnie: "A niech tę kaczkę gęś kopnie!"
Znosiła jaja na twardo i miała czubek z kokardą;
A przy tym, na przekór kaczkom, czesała się wykałaczką.
Kupiła raz maczku paczkę, by pisać list drobnym maczkiem.
Zjadając tasiemkę starą, mówiła, że to makaron;
A gdy połknęła dwa złote, mówiła, że odda potem.
Martwiły się inne kaczki: "Co będzie z takiej dziwaczki?"
Aż wreszcie znalazł się kupiec: "Na obiad można ją upiec!"
Pan kucharz kaczkę starannie, piekł, jak należy, w brytfannie,
Lecz zdębiał obiad podając, bo z kaczki zrobił się zając,
w dodatku cały w buraczkach. Taka to była dziwaczka!
Kaczka, Dziwaczka, z przepisu Pascala. Trochę zmodyfikowany ;)
To naprawdę bardzo dobry przepis. Wilgotne, aromatyczne mięso i przepyszne warzywa.
Konieczna do zrobienia.
Lecz zamiast trzymać się rzeczki, robiła piesze wycieczki.
Raz poszła więc do fryzjera: "Poproszę o kilo sera!"
Tuż obok była apteka: "Poproszę mleka pięć deka."
Z apteki poszła do praczki, kupować pocztowe znaczki.
Gryzły się kaczki okropnie: "A niech tę kaczkę gęś kopnie!"
Znosiła jaja na twardo i miała czubek z kokardą;
A przy tym, na przekór kaczkom, czesała się wykałaczką.
Kupiła raz maczku paczkę, by pisać list drobnym maczkiem.
Zjadając tasiemkę starą, mówiła, że to makaron;
A gdy połknęła dwa złote, mówiła, że odda potem.
Martwiły się inne kaczki: "Co będzie z takiej dziwaczki?"
Aż wreszcie znalazł się kupiec: "Na obiad można ją upiec!"
Pan kucharz kaczkę starannie, piekł, jak należy, w brytfannie,
Lecz zdębiał obiad podając, bo z kaczki zrobił się zając,
w dodatku cały w buraczkach. Taka to była dziwaczka!
Kaczka, Dziwaczka, z przepisu Pascala. Trochę zmodyfikowany ;)
To naprawdę bardzo dobry przepis. Wilgotne, aromatyczne mięso i przepyszne warzywa.
Konieczna do zrobienia.
Mąż jednej z Sióstr
Składniki
- 1 kaczka Pekin
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka octu ryżowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka chińskiej przyprawy "5 smaków"
- 1 łyżeczka soli
warzywa:
- 1 duża cebula
- kawałek świeżego imbiru, obranego i pokrojonego w paseczki
- 5 ząbków czosnku pokrojonych w drobne talarki
- 4 marchwi, pokrojonych w paski
- 2 kalarepy, pokrojonej w cienkie paski
- 2-3 łyżki miodu
- sól
- 1 łyżka sosu sojowego
- niewielka ilość oleju sezamowego
- 1 pęczek świeżej kolendry
- olej do woka
Bierzemy dość duży garnek aby cała kaczka ‘dziwaczka’ nam się zmieściła, wlewamy wodę, gotujemy. Do wrzącej wody dodajemy 1 łyżkę miodu oraz 1 łyżkę octu ryżowego. W tak przygotowanej wodzie zanurzamy całą kaczkę, parzymy ją około 2-3 minut.
Po wyciągnięciu kaczki pęsetą zdejmujemy piórka, które pozostały na kaczce. Obcinamy kuper.
Ścieramy na tarce o drobnym oczkach kawałek imbiru i parę ząbków czosnku. Następnie faszerujemy kaczkę od środka mieszanką z czosnku i imbiru.
Dziwaczkę osuszamy i układamy na kratce położonej na blaszce.
W miseczce mieszamy składniki: 2 łyżki miodu, 1 łyżkę octu ryżowego, 2 łyżki sosu sojowego, łyżeczkę przyprawy 5 smaków oraz łyżeczkę soli.
Następnie naszą kaczkę dziwaczkę ‘lakierujemy’ sosem za pomocą pędzelka, z zewnątrz i od wewnątrz. Tak przygotowaną kaczkę odstawiamy mniej więcej na 15-20 minut, tak żeby sos odrobinę wysechł.
Czynność z lakierowaniem powtarzamy 2 razy.
Po tym czasie wstawiamy kaczkę do lodówki na minimum 1 dzień. Ważne, żeby sos na kaczce wysechł.
Po zamarynowaniu kaczki wkładamy ją do piekarnika rozgrzanego do 230°C (góra i dół) na kracie ułożonej na blaszce na 10 minut. Następnie obniżamy temperaturę pieczenia do 150°C (termoobieg) i pieczemy kaczkę przez 1,5 godziny. Możemy w trakcie pieczenia smarować kaczkę sosem do lakierowania.
Kiedy Dziwaczka siedzi w piecu, mamy czas na przygotowanie warzyw. Do woka wlewamy olej i rozgrzewamy go, następnie wrzucamy posiekaną cebule, czosnek pokrojony w drobne talarki oraz świeży imbir pokrojony w drobne paseczki. Całość mieszamy, smażąc przez 1-2 minuty na dużym ogniu.
Następnie dodajemy paski marchwi oraz paski kalarepy. Doprawiamy 2 szczyptami przyprawy 5 smaków oraz solą.
Całość mieszamy.
Następnie dodajemy pół szklanki wody. Kiedy prawie cała woda wyparuje, dodajemy 2-3 łyżki miodu, 1 łyżkę sosu sojowego. W dalszym ciągu gotujemy wszystkie warzywa, co chwilę mieszając.
Na końcu warzywa polewamy odrobiną oleju sezamowego, wrzucamy świeżą, posiekaną kolendrę.
Podano do stołu!
I to wcale nie zająca!
Upieczoną kaczkę wyjmujemy z piekarnika. Odstawiamy ja na minimum 15 minut do przestygnięcia. Kaczkę układamy na dużym talerzu, dookoła kaczki nakładamy podsmażone warzywa i podajemy.
WYŚMIENITE DANIE...ORYGINALNE ...ZAPRASZAM NA MOJĄ KACZKĘ NA DZIEWANĄ:POZDRAWIAM
OdpowiedzUsuńhttp://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/04/kaczka-nadziewana-boczkiem-i-papryka.html
Zagladamy! I pozdrawiamy!
Usuń