czwartek, 11 września 2014

GENIALNA ZUPA Z CUKINII I GORGONZOLI Z SUSZONYMI POMIDORAMI


Cukinie nam obrodziły. I brodzą dalej ;)
A zupa.
Rany!
Genialna.

Składniki

  • 2 średnie cukinie
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • ok 500 ml wywaru warzywnego lub warzywno-drobiowego
  • 100 g gorgonzoli
  • 200 g camembert
  • ok pół łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • trochę masła do smażenia
  • trochę przysmażonego boczku pokrojonego w paseczki
  • kilka suszonych pomidorów

Przygotowanie
Warzywa umyjcie. Czosnek i cebulę obierzcie, drobno posiekajcie. Zeszklijcie na rozgrzanym maśle. Cukinię pokrójcie ze skórką w kostkę, dołóżcie do cebuli, chwilę przesmażcie.
Wywar wlejcie do garnka. Dodajcie warzywa, gotujcie do miękkości (czyli naprawdę przez chwilę). Dołóżcie sery, zmiksujcie całość. Przyprawcie solą, świeżo zmielonym pieprzem i koniecznie gałką muszkatołową. Spróbujcie, ewentualnie jeszcze raz przyprawcie.
Boczek pokrójcie na paseczki, wysmażcie z niego tłuszcz, odsączcie na papierowym ręczniku. Suszone pomidory pokrójcie również w paseczki. 
Gorącą zupę podawajcie z boczkiem i suszonymi pomidorami.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Lista zakupów.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...