Cukinie nam obrodziły. I brodzą dalej ;)
A zupa.
Rany!
Genialna.
Składniki
- 2 średnie cukinie
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- ok 500 ml wywaru warzywnego lub warzywno-drobiowego
- 100 g gorgonzoli
- 200 g camembert
- ok pół łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
- sól, świeżo zmielony pieprz
- trochę masła do smażenia
- trochę przysmażonego boczku pokrojonego w paseczki
- kilka suszonych pomidorów
Przygotowanie
Warzywa umyjcie. Czosnek i cebulę obierzcie, drobno posiekajcie. Zeszklijcie na rozgrzanym maśle. Cukinię pokrójcie ze skórką w kostkę, dołóżcie do cebuli, chwilę przesmażcie.
Wywar wlejcie do garnka. Dodajcie warzywa, gotujcie do miękkości (czyli naprawdę przez chwilę). Dołóżcie sery, zmiksujcie całość. Przyprawcie solą, świeżo zmielonym pieprzem i koniecznie gałką muszkatołową. Spróbujcie, ewentualnie jeszcze raz przyprawcie.
Boczek pokrójcie na paseczki, wysmażcie z niego tłuszcz, odsączcie na papierowym ręczniku. Suszone pomidory pokrójcie również w paseczki.
Gorącą zupę podawajcie z boczkiem i suszonymi pomidorami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz